Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Legenda Kasparov se întoarce la tabla de şah

kasparov.jpg

Garry Kasparov la Paris în martie 2017
Garry Kasparov la Paris în martie 2017
Sursa imaginii: 
AFP/Thomas Samson

Revenire neaşteptată la tabla de şah ! 32 de ani după primul său titlu de campion mondial şi 12 ani după ultima sa participare la o competiţie, Garry Kasparov revine în ring. La 54 de ani, legendarul şahist va participa în august la Saint-Louis în SUA la un turneu internaţional.

Garry Kasparov a primit o « wildcard », o invitaţie specială, pentru a participa la turneul de la Saint-Louis, statul Missouri. « Cred că voi creşte media de vârstă a participanţilor şi voi scădea media clasamentului mondial » a scris cu umor pe reţeaua Twitter fostul campion mondial, azi în vârstă de 54 de ani şi retras din circuit în 2005.

De partea lor, organizatorii turneului american exultă. « Istoria se scrie la Saint-Louis. Cei mai buni jucători din trecut şi din prezent se vor confrunta în SUA. Legendarul campion mondial Garry Kasparov va juca contra celor mai mari talente ale şahului modern » notează entuziasmaţi organizatorii turneului înscris recent în circuitul mondial. E vorba de un turneu tip « Rapid şi Blitz », precizează gazdele.

Intre 14 şi 19 august, rusul care a dominat tablele de şah timp de 15 ani în deceniile ‘80 şi ’90 deveind în 1985 cel mai tânăr campion mondial din istoria şahului, se va confrunta cu alţi 9 mari maeştri dintre care 6 sunt membrii ai lui « Grand Chess Tour » cenaclul celor mai buni zece jucători de şah din lume la a cărei creaţie a participat în trecut şi Kasparov.

Fostul campion mondial, învins în mod spectaculos de calculatorul IBM Deep Blue acum două decenii, nu a precizat dacă după această apariţie competiţională va mai continua să joace şi în alte turnee.

Stabilit în SUA după ce a fost în anii 2000 unul dintre cei mai virulenţi opozanţi ai lui Vladimir Putin, Garry Kasparov este cunoscut pentru carura sa atletică şi comportamentul său autoritar. Lucru care a dat dealtfel naştere poreclei sale, « Monstrul din Baku », aluzie la capitala Azerbaidjanului de unde este originar Kasparov.

 
Legenda Kasparov se întoarce la tabla de şah