Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Legenda Kasparov se întoarce la tabla de şah

kasparov.jpg

Garry Kasparov la Paris în martie 2017
Garry Kasparov la Paris în martie 2017
Sursa imaginii: 
AFP/Thomas Samson

Revenire neaşteptată la tabla de şah ! 32 de ani după primul său titlu de campion mondial şi 12 ani după ultima sa participare la o competiţie, Garry Kasparov revine în ring. La 54 de ani, legendarul şahist va participa în august la Saint-Louis în SUA la un turneu internaţional.

Garry Kasparov a primit o « wildcard », o invitaţie specială, pentru a participa la turneul de la Saint-Louis, statul Missouri. « Cred că voi creşte media de vârstă a participanţilor şi voi scădea media clasamentului mondial » a scris cu umor pe reţeaua Twitter fostul campion mondial, azi în vârstă de 54 de ani şi retras din circuit în 2005.

De partea lor, organizatorii turneului american exultă. « Istoria se scrie la Saint-Louis. Cei mai buni jucători din trecut şi din prezent se vor confrunta în SUA. Legendarul campion mondial Garry Kasparov va juca contra celor mai mari talente ale şahului modern » notează entuziasmaţi organizatorii turneului înscris recent în circuitul mondial. E vorba de un turneu tip « Rapid şi Blitz », precizează gazdele.

Intre 14 şi 19 august, rusul care a dominat tablele de şah timp de 15 ani în deceniile ‘80 şi ’90 deveind în 1985 cel mai tânăr campion mondial din istoria şahului, se va confrunta cu alţi 9 mari maeştri dintre care 6 sunt membrii ai lui « Grand Chess Tour » cenaclul celor mai buni zece jucători de şah din lume la a cărei creaţie a participat în trecut şi Kasparov.

Fostul campion mondial, învins în mod spectaculos de calculatorul IBM Deep Blue acum două decenii, nu a precizat dacă după această apariţie competiţională va mai continua să joace şi în alte turnee.

Stabilit în SUA după ce a fost în anii 2000 unul dintre cei mai virulenţi opozanţi ai lui Vladimir Putin, Garry Kasparov este cunoscut pentru carura sa atletică şi comportamentul său autoritar. Lucru care a dat dealtfel naştere poreclei sale, « Monstrul din Baku », aluzie la capitala Azerbaidjanului de unde este originar Kasparov.

 
Legenda Kasparov se întoarce la tabla de şah