Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Luca Niculescu, Ambasadorul României în Franţa, în vizită oficială la Avignon

avignon-palais-des-papes_0.jpg

Avignon, Palatul Papilor
Avignon, Palatul Papilor
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Festivalul de la Avignon devine, pentru trei săptămîni, în fiecare lună iulie, un vast forum de dezbateri pe teme de politici culturale şi educaţie artistică. Numeroşi oameni politici şi responsabili culturali fac deplasarea în Oraşul Papilor, iar uneori şi diplomaţi cum a fost cazul, week-end-ul trecut, cu Luca Niculescu, ambasadorul României în Franţa.

Dincolo de enorma propunere culturală pe care o reprezintă, Festivalul este şi un loc de întîlniri şi dialog, unde se nasc proiecte. Vitrină a creativităţii europene dar şi internaţionale, festivalul este şi un model de reuşită culturală, economică şi educaţională care merită studiat.

Creat în 1947, festivalul a fost iniţial o expresie a descentralizării culturale franceze. El a devenit treptat unul internaţional, a ştiut să îmbine dimensiunea culturală cu cea economică şi face acum parte din patrimoniul cultural francez.  Numeroase oraşe din lume, printre care şi Sibiul, s-au inspirat din experienţa Festivalului de la Avignon, iar a fi prezent în oraşul Papilor, pentru mulţi regizori, autori şi companii de teatru de pe toate meridianele globului echivalează cu o recunoaştere a valorii.

Ambasadorul României în Franţa, Luca Niculescu, s-a întîlnit la Avignon cu primarul oraşului, doamna Cécile Helle, cu care a discutat, printre altele, despre viitorul sezon comun franco-român 1918-1919. In această perspectivă ar fi oportun ca vizibilitatea creaţiei teatrale româneşti să crească la Avignon.

Ascultaţi interviul pe care Ambasadorul României, Luca Niculescu, l-a acordat colegului nostru Matei Vişniec în Cetatea Papilor.

 

Interviu cu Luca Niculescu, Ambasadorul României în Franţa, în vizită oficială la Avignon