Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mossul: Războiul împotriva organizaţiei Stat Islamic continuă

mossul_irak_eliberat_din_mainile_gruparii_stat_islamic_9_iulie_2017.jpg

Mossul, Irak, eliberat din mâinile gruparii Stat Islamic, 9 iulie 2017
Mossul, Irak, eliberat din mâinile gruparii Stat Islamic, 9 iulie 2017
Image source: 
AHMAD AL-RUBAYE / AFP

În ciuda victoriei obţinute prin eliberarea oraşului Mossul, gruparea jihadistă Stat Islamic poate destabiliza alte regiuni irakiene, comentează Le Monde. După o luptă de 9 luni, premierul irakian anunţă victoria armatei sale, punând punct astfel unei ocupaţii de trei ani a jihadiştilor de la gruparea Stat Islamic.

Franţa a salutat victoria : ‘Mossoul eliberat de Daech: omagiu celor care au contribuit, alături de Franţa, la această victorie’, a scris preşedintele Emmanuel Macron pe Twitter.

Gruparea a dorit să-şi creeze aici un stat, o luptă care a durat trei ani şi la finele căreia Mossul înseamnă acum o ruină. Mii de locuitori au fost ucişi, aproape un million de oameni au fugit din calea războiului şi nu au mai revenit. Civilii care au rămas aici au trăit în condiţii greu de imaginat – făcând faţă unei penurii de alimente şi apă în timp ce bombardamentele se intensificau.

Dar, pierderea acestui teritoriu nu înseamnă şi dispariţia grupării jihadiste, care controlează încă o vastă bandă teritorială între Irak şi Siria. Forţele irakiene o ştiu. Lupta nu este terminată, spune Myriam Benraad – politolog francez specializat în lumea arabă:

‘În continuare, în mai multe oraşe irakiene poate fi observată reîntoarcerea jihadiştilor. Au loc atentate, asasinate, aceştia reuşesc să mineze din interior societatea irakiană. La Mossul, un oraş distrus, se ştie că există în continuare un număr de partizani care se află în oraş destui cât să nu grăbească populaţia locală să se reîntoarcă ci să îşi pună întrebări – le va fi asigurată securitatea, cine va reuşi să recreeze instituţiile şi cine va reconstrui oraşul pentru că acesta este devastat’.  

La rândul său, politologul Hasni Abidi - directorul Centrului de Studii asupra Lumii Arabe de la Geneva spune că premierul irakian a anunţat deschiderea unui fond de solidaritate pentru reconstrucţia Mossul dar multe alte decizii trebuiesc luate:

‘Populaţiei locale îi este foarte dificil să revină acum în acest oraş. Există dilema dacă guvernul irakian va numi un Consiliu Local ori unul Regional sau dacă va numi un şef al provinciei care ar trebui să se ocupe de guvernarea oraşului Mossul. Ar trebui să întocmească un program economic şi social pentru a integra acest oraş, ar trebui să se ocupe de consolidarea şi de securizarea acestui oraş. Dacă nu, eliberarea Mossul, care a costat miliarde guvernul irakian şi care a însemat o mobilizare de mai bine de 9 luni, ar fi degeaba, în van’.

Ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon a felicitat Bagdad dar a estimat că mai sunt încă lucruri de făcut pentru curăţirea zonei de jihadişti. 700 de combatanţi ai grupării Stat Islamic ar exista în continuare în Mossul. Iranul a felicitat Irakul pentru victoria asupra grupării jihadiste Stat Islamic, oferindu-şi ajutorul pentru reconstrucţia oraşelor distruse de jihadişti.

Mossul avea o dimensiune importantă pentru Daesch: şeful organizaţiei jihadiste, Abou Bakr Al-Baghdadi, a apărut aici în iulie 2014, singura dată de altfel în public, după proclamarea unui califat în vastele teritorii cucerite în Irak şi Siria.