Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jocurile Olimpice: Paris asigurat că va găzdui JO fie în 2024 fie în 2028

reprezentantii_delegatiei_franceze_conduse_de_presedintele_emmanuel_macron_si_care_a_sustinut_pe_11_iulie_2017_candidatura_parisului_in_fata_membrilor_comitetului_olimpic_international.jpg

Reprezentantii delegatiei franceze conduse de presedintele Emmanuel Macron a sustinut candidatura Parisului pentru organizarea JO 2024 in fata membrilor Comitetului Olimpic International
Reprezentantii delegatiei franceze conduse de presedintele Emmanuel Macron a sustinut candidatura Parisului pentru organizarea JO 2024 in fata membrilor Comitetului Olimpic International
Sursa imaginii: 
©REUTERS/Pierre Albouy

O comisie a Comitetului Olimpic Internaţional s-a reunit ieri la Lausanne pentru a asculta pledoariile reprezentanţilor celor două oraşe candidate – Paris şi Los Angeles. Echipa Franţei a fost susţinută chiar de preşedintele Emmanuel Macron, care a oferit un scurt discurs în faţa acestor membri ai Comitetului Olimpic Internaţional. Condiţia organizării JO este ca Los Angeles şi Paris să ajungă la o înţelegere – cine va organiza JO din 2028. Dacă nu se va ajunge la un acord – la Lima, în septembrie, va fi anunţat câştigătorul pentru 2024 dar nu şi pentru 2028.

Dintr-un buget global de 6,6 miliarde de euro, aşa cum apare în dosarul de candidatură, statul francez va contribui cu aproximativ 1 miliard de euro, a explicat preşedintele Emmanuel Macron, prezent la Laussane pentru a susţine candidatura Parisului pentru organizarea în 2024 a Jocurilor Olimpice:  “Am făcut maximul. Echipa noastră s-a prezentat remarcabil şi a fost susţinută de sportivi, de primăria Parisului, de personalităţi. A fost o muncă de echipă pentru un proiect care corespunde valorilor noastre pe toate planurile – pe plan sportiv, de mediu, în plan social. Momentul este bun pentru Paris, suntem pregătiţi pentru 2024”.  

Emmanuel Macron a adăugat că Paris-2024 se înscrie în proiectele de mobilizare şi de investiţii de care Franţa are nevoie iar o reducere a costurilor actuale de funcţionare nu înseamnă că nu se va mai investi în viitor, ci din contra. Aici a făcut referire la planul prin care statul francez vrea să economisească 4,5 miliarde de euro, până la finele anului pentru ca Franţa să nu depăşească pragul de 3% deficit public.

Paris – 2024 are o forţă reală a explicat preşedintele şi asta pentru că 95% din structura necesară există deja, ceea ce înseamnă că nu vor fi construiţi, spune şeful statului -  “elefanţi albi”: “Am venit să susţin candidatura. Pentru a explica de ce aceste jocuri sunt importante pentru ţara noastră. Din două motive : pentru că Franţa este pregătită. Si pentru că acum este timpul să ne exprimăm ataşamentul la valorile pe care le reprezintă Jocurile Olimpice - toleranţă, justiţie, respectul faţă de mediul înconjurător – toate acestea oraşul Paris vrea să le apere prin acest proiect care vine la 100 de ani de la ultimele jocuri pe care Franţa le-a găzduit”.

Paris şi Los Angeles sunt cele două oraşe aflate încă în această cursă iar Comitetul Olimpic doreşte un acord tripartit cu acestea. Adică, unul dintre oraşe să accepte, înainte de reuninea de la Lima de pe 13 septembrie, să organizeze jocurile în 2028. În lipsa unui acord, la Lima va fi anunţată în septembrie doar decizia privitoare la câştigatorul organizării JO din 2024.