Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Decesul şefului grupării Stat Islamic - Abou Bakr al-Baghdadi este confirmat

numarul_unul_al_gruparii_jihadiste_stat_islamic_-_abou_bakr_al-baghdadi_la_mossul_irak_intr-un_video_din_5_iulie_2014.jpg

Numarul unu al gruparii jihadiste Stat Islamic - Abou Bakr al-Baghdadi la Mossul, Irak, într-un video datat 5 iulie 2014
Numarul unu al gruparii jihadiste Stat Islamic - Abou Bakr al-Baghdadi la Mossul, Irak, într-un video datat 5 iulie 2014
Sursa imaginii: 
AFP PHOTO / HO / AL-FURQAN MEDIA

Decesul şefului grupării jihadiste Stat Islamic - Abou Bakr al-Baghdadi a fost anunţată de o organizaţie jihadistă siriană.  Este omul cel mai căutat de pe planetă. Anunţul vine a doua zi după eliberarea oraşului irakian Mossul din mâinile jihadiştilor de la Stat Islamic.

Decesul şefului grupării jihadiste Stat Islamic, în vârstă de 46 de ani a fost confirmată de înalţi responsabili jihadişti prezenţi în Siria, a indicat Observatorul sirian pentru Drepturile Omului – dar fără a fi în măsură să ofere alte informaţii. Cum şi când ar fi murit.

Zvonuri privind moartea sa au tot circulat în ultimii ani dar nu a fost confirmată niciodată. Rusia anunţa în iunie că este posibil să îl fi ucis, într-un raid aerian în apropiere de Raqqa, Siria. ‘Fantoma’ aşa cum a fost el denumit, a avut o singură apariţie publică, la o moschee din Mossul, în iulie 2014. Statele Unite au anunţat că oferă 25 de millione de dollari pentru capturarea sa.

Pe numele său real Ibrahim Awad al-Badri acest personaj cunoscut lumii sub numele de Abou Bakr al-Baghdadi – şef al jihadiştilor de la Stat Islamic, s-a născut în apropiere de Bagdad. A avut patru copii cu prima soţie şi un fiu cu a doua soţie. Una dintre soţii l-a descris ca fiind un “tată normal de familie”. Visa să ajungă avocat dar slabele rezultate şcolare nu i-au permis să îşi urmeze studiile de drept. A dorit apoi să se înroleze în armată dar vederea slabă nu l-a ajutat în acest sens. Până la urmă a studiat teologia la Bagdad.

În 2004 a fost încarcerat în Irak. La ieşire, s-a alăturat grupării de guerila sunnită a lui Abou Moussab al-Zarqaoui, aflată sub tutela Al-Qaïda. Gruparea, rebotezată Stat Islamic a reuşit să atragă mii de partizani din lumea întreagă. Intr-o înregistrare din mai 2015, acesta afirma că « islamul nu a fost niciodată o religie a păcii ci una a războiului ».

Între timp, la Mossul, acolo unde el a apărut singura dată în public, forţele militare irakiene caută neîncetat eventuali jihadişti care ar putea împiedica reîntoarcerea localnicilor.

Amnesty International a acuzat forţele irakiene şi ale coliaţiei internaţionale că au intervenit uneori greşit în zone încă locuite de civili. Nina Walch – reprezentant Amnesty International spune că este nevoie de o comisie de anchetă pentru Mossul:  « Se cunoaşte foarte bine tratamentul aplicat de jihadiştii de la Stat Islamic populaţiei locale, sunt lucruri documentate. Se cunoaşte mai puţin ceea ce se impută armatei irakiene şi coaliţiei conduse de Statele Unite. Noi am anchetat mai multe luni anumite lovituri realizate de aceste forţe militare şi am stabilit că nu s-au luat toate precauţiile necesare pentru ca populaţia civilă să nu aibă de suferit. Mai grav, s-a folosit explozibil care nu a fost deloc adaptat contextului, în anumite zone din Mossul ».

Ministrul francez al Apărării, Florence Parly a felicitat armata franceză care a participat la acţiunile de eliberare a orşului Mossul din mâinile jihadiştilor de la Stat Islamic :  « În această luptă contra Daesch, care s-a desfăşurat déjà în Mossul timp de 9 luni, forţele franceze au investit mult. Militarii noştri merită recunoştinţa pentru efortul şi implicarea lor. Mai trebuie eliberat oraşul sirian Rqqa şi îndepărtarea completă a jihadiştilor din Siria şi Irak, un subiect de diplomaţie care va urma să fie dezbătut între aceste ţări ».

După recâştigarea Mossul, forţele irakiene se confruntă acum cu sarcina de a securiza, reconstrui şi asigura reîntoarcerea locuitorilor celui de-al doilea oraş al ţării, distrus în luptele din ultimele luni. Cea mai afectată este partea occidentală a Mossul, totodată este inima istorică, cea care a înregistrat cele mai mari pagube, imobile distruse în raiduri aeriene şi explozii provocate de jihadişti. În 2014 acest oraş era locuit de aproximativ 2 milioane de locuitori. Majoritatea a plecat din calea războiului. Organizaţiile umanitare atenţionează că este departe de a fi încheiată criza umanitară, chiar dacă puterea irakiană şi-a anunţat victoria în faţa jihadiştilor de la gruparea Stat Islamic. ONU a anunţat că partea veche a oraşului, a fost distrus  în totalitate şi a evaluat la mai bine de 700 de milioane de dolari factura pentru a realibilita serviciile de bază şi de securitate. La un astfel de nivel de pagube, puţin probabil că miile de familii se vor putea întoarce în oraşul lor. Ïn plus nu mai au case. Potrivit Amnesty International, gruparea Stat Islamic se face vinovată de ‘crime de război’.