Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Avignon: teatru cu deţinuţi

hamlet.jpg

"Hamlet" în sala de sport a unui penitenciar
"Hamlet" în sala de sport a unui penitenciar
Image source: 
credit foto: Festival d'Avignon Olivier Py emmène Hamlet en prison / © Photo AFP :

Tot "Antigona" de Sofocle a fost piesa pe care directorul Festivalului de la Avignon, Olivier Py, a montat-o cu deţinuţi într-un penitenciar de lîngă cetatea papilor. Iar pe data de 21 şi 22 iulie un spectacol creat cu "Hamlet" de Shakespeare, jucat tot de deţinuţi, este programat la Avignon.

Olivier Py poveşte în interviurile sale că lucrează de mai bine de nouă luni, de două ori pe săptămînă, cu un grup de deţinuţi, pentru a realiza aceste spectacole. Uneori, precizează el, aprofundează unele momente ale pieselor lucrînd individual cu deţinuţii respectivi în celulele lor.

Olivier Py consideră că teatrul poate reda demnitate unui deţinut şi îl poate ajuta să-şi imageze şi să-şi pregătească altfel ieşirea din închisoare. Penitenciarul în care a lucrat se află la Pontet, nu departe de Avignon.  Spectacolul cu "Antigona" a fost prezentat chiar în sala de sport a penitenciarului, în faţa unui public format din deţinuţi, din membri ai familiilor lor, dar şi din spectatori veniţi dinafară.

"Hamlet" va fi prezentat însă chiar în inima oraşului Avignon, la centrul "Jean Vilar" care prezervă memoria celui care a întemeiat festivalul, şi unde se află de fapt toată arhiva legată de festival şi de istoria sa.

Presa locală din Provenţa publică mărturii ale deţinuţilor care au făcut teatru şi unele dintre aceste declaraţii sunt extrem de interesante. "Cînd facem teatru în închisoare devenim mai sociabili" declară Nordine, deţinutul care o interpretează pe Antigona.

Iată ce declară altul, un anume Philippe: "Dacă tot am reuşit să devin actor, înseamnă că atunci cînd am să ies din închisoare pot să fiu ce vreau. Personal am să-mi reiau munca pe şantier, dar în paralel am să fac şi teatru pentru că mi-a mers drept la inimă".

Directorul adjunct al închisorii mărturiseşte şi el că unii deţinuţi au fost încîntaţi să descopere teatrul, să vadă cum se pregăteşte un decor, cum se instalează luminile. Iar unii, după ce au descoperit piese precum "Antigona" şi "Hamlet" au cerut să citească şi "Iliada".

In ce priveşte temele pe care le evocă aceste piese, ele au un raport cu situaţia deţinuţilor pentru că vorbesc despre justiţie, lege, bani, moarte, violenţă… Olivier Py şi de altfel mulţi regizori din Franţa care lucrează în mediul carceral consideră că atunci cînd teatrul pătrunde în cartierele dificile mulţi tineri pot fi salvaţi prin cultură şi îndrumaţi pe alte căi, altele decît cele care duc în închisori.

Ar mai trebui spus că oraşul Avignon, chiar dacă găzduieşte una dintre cele mai importante manifestări culturale din lume, are în jur şi cartiere dificile, cu o populaţie provenind din imigraţie, şi cu multe probleme de delicvenţă. Pe o listă întocmită de autorităţi ce cele mai dificile cartiere din Franţa, în număr de 50, figurează şi unul de la Avignon.  

527