Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Preşedintele Statelor Unite Donald Trump îşi începe vizita în Paris

presedintele_donald_trump_si_sotia_melania_pe_punctul_de_imbarcare_la_bordul_air_force_one_cu_destinatia_paris_12_iulie_2017.jpg

Presedintele Donald Trump si sotia Melania la imbarcarea în Air Force One cu destinatia Paris, 12 iulie 2017
Presedintele Donald Trump si sotia Melania la imbarcarea în Air Force One cu destinatia Paris, 12 iulie 2017
Image source: 
© REUTERS/Kevin Lamarque

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron îl primeşte astăzi pe omologul său american Donald Trump. Armata americană este invitată de onoare pentru a defila în cadrul paradei din acest an de ziua naţională. 

Ceremonia de primire a liderului american se va desfăşura la ora locală 15:30, la Hôtel National des Invalides şi va continua cu discuţii la Palatul Elysée.

Cei doi preşedinţi se întâlnesc la Paris într- un moment extrem de încărcat de simboluri. Este ocazia pentru ca cei doi să insiste pe subiectele recente – şi care i-a adus într-un dezacord: schimbările climatice şi comerţul. Preşedintele american şi omologul francez vor aborda şi chestiunile care îi uneşte în  acest moment: lupta contra terorismului, cea pentru securitate şi stabilitate în lume, după cum a anunţat Palatul Elysée.

Acelaşi ton a fost păstrat şi la Washington unde, consilierul economic al lui Donald Trump, Gary Coch, a indicat că securitatea şi apărarea vor ocupa un loc important în schimburile dintre cei doi preşedinţi şi a minimalizat recentele divergenţele dintre cei doi şefi de stat: “Emmanuel Macron şi Donald Trump au o viziune puţin diferită asupra manierei de atingere a obiectivului final dar pe fond, cred că ţinta este aceeaşi pentru amândoi”, e explicat responsabilul american după summitul G20 de la Hamburg unde s-a luat act oficial de izolarea Statelor Unite în chestiunea Acordului de la Paris privind schimbările climatice.

Centenarul intrării Statelor Unite în primul război mondial se află la originea invitaţiei lansate de Emmanuel Macron omologului său. 200 de militari ai armatei americane vor defila vineri dimineaţă alături de omologii francezi.  « Este ocazia pentru de a marca acest moment din istorie dar şi momentul cel de cooperare în materie de apărare şi operaţiuni militare », a explicat un oficial de la Palatul Elysée.

Nivelul de încredere la care ne aflăm în acest moment, nu a mai fost atins vreodată, între cele două armate, este de părere acest oficial francez. Este momentul în care Washington şi Paris conduc lupta contra organizaţiei Stat Islamic în Irak şi Siria. Pe 2 iulie, preşedintele Emmanuel Macron lansa la Bamako o nouă forţă de intervenţie în Sahel, această bandă care ocupă mari porțiuni din Senegal, Mauritania, Mali, Burkina Faso, Niger, Ciad, Etiopia și Sudan. Unitatea ar costa 423 de milioane de euro iar UE a promis un ajutor de 50 de milioane de euro. « Nu putem decât să sperăm la un ajutor internaţional şi în special american”, a nunanţat responsabilul de la Elysée.

Un toate sunt roz până aici: vizita lui Donald Trump este criticată de ecologiştii şi Frontul de stânga care şi-au exprimat nemulţumirea vis-a-vis de această vizită. Ei au spus că nu îl vor aplauda pe liderul american când va ajunge la această defilare de pe Champs Elysées. Totodată, o adunare anti-Trump a Partidului Democrat american în Franţa – Democrats abroad – este anunţată pentru ora 19:00 în Place des Etats-Unis. Palatul Elysée aminteşte că Franţa are obiceiul de a-şi primi călduros invitaţii şi speră că nu se vor înregistra incidente.

Seara, cei doi lideri vor cina împreună cu soţiile lor la un restaurant situat la al doilea etaj al Turnului Eiffel. Obiectivul francez: să arate că Parisul este … toujours Paris. În februarie, preşedintele Donald Trump, care cita un « amic », spunea că "Paris n'était plus Paris"/ Paris nu mai este Paris -  în urma atentatelor.