Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Copiii care au trăit atacul de la Nisa în vizorul psihologilor

Trei mii de copii care au avut o legătură cu atacul de anul trecut de la Nisa, când un tunisian a intrat cu un camion în mulţime şi a făcut 86 de victime, vor fi evaluaţi psihologic ca urmare a acestui atentat. Programul, medical şi ştiinţific, se va întinde pe mai mulţi ani şi este o premieră în materie. 

 

O echipă de cercetători condusă de profesorul Philippe Robert de la Spitalul de urgenţe din Nisa va conduce acest program în care vor fi incluşi 3.000 de copii care au avut o legătură cu atacul – fie au fost martori, fie şi-au pierdut pe cineva drag în atac, sau pur şi simplu au urmarit acele evenimente, de departe. Déjà mai bine de o mie de copii au fost consultaţi în spital.

« Sunt copii cu o familie iar în familiile lor există persoane care au avut de suferit în urma acestui eveniment trist », a explicat cercetătorul. Nu trebuie neapărat ca toţi să fi asistat la cele întâmplate pe Promenade des Anglais, în seara de 14 iulie 2016.

Cercetătorul a explicat faptul că există o anumită reticenţă chiar şi din partea părinţilor de a ţine cont, ori de a observa modul în care copilul lor, de 2 sau 12 ani, a trăit acel moment. Copii vor fi urmăriţi din punct de vedere medical, pe parcursul mai multor ani, pe baza unor chestionare, interviuri care se vor derula în mod sistematic. Comportamentul copiilor va fi analizat.

A doua zi după atac, 30 de psihologi, psihiatri şi de infirmiere au primit martorii acestui eveniment. În zilele care au urmat, aproximativ 300 de oameni au cerut ajutorul în acest sens. Sandrine Ganne este unul dintre psihologii care au acordat primul-ajutor : “Are loc o fractură, o undă de şoc. Valuri care vin treptat: în funcţie de persoană primul val poate veni imediat sau în câţiva ani. Există oameni care poate nu au văzut direct dar la care s-a instalat o empatie faţă de cei loviţi. Nu se regăseau direct în teren dar au un sentiment de îngrijorare. Nici aceştia nu trebuie neglijaţi. Sunt procese normale dar care trebuiesc urmărite”.

Cel mai probabil programul de evaluare va fi demarat la toamnă.