Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Paris: Consiliu de miniştri franco-german consacrat apărării şi securităţii

inaintea_consiliului_franco-german_angela_merkel_si_emmanuel_macron_au_fost_primiti_la_oficiul_franco-german_pentru_tineret_13_iulie_2017.jpg

Inaintea Consiliului Franco-German, Angela Merkel si Emmanuel Macron au fost primiti la Oficiul Franco-German pentru Tineret, 13 iulie 2017
Inaintea Consiliului Franco-German, Angela Merkel si Emmanuel Macron au fost primiti la Oficiul Franco-German pentru Tineret, 13 iulie 2017
Sursa imaginii: 
REUTERS/Matthieu Alexandre

Consiliul are loc sub preşedinţia celor doi lideri - Emmanuel Macron şi cancelarul Angela Merkel. Temele prioritare de discuţie:  apărarea, securitatea, inovaţia, educaţia şi cultura.

Cele două ţări lansează un fond de investiţii de un miliard de euro pentru nanotehnologii. Este totodată un apel pentru atragerea de cercetători.

De dimineaţă au avut loc întâlniri bilaterale între miniştrii de Externe şi pentru Europa, Apărare, Finanţe, Interne şi cei ai Muncii, urmat de acest Consiliu de miniştri prezidat de preşedintele Emmanuel Macron şi cancelara Angela Merkel. Va urma şi o conferinţă de presă comună.

Consiliul nu se va axa pe propuneri precise în ceea ce priveşte viitorul zonei euro, a precizat palatul Elysée. Dorinţa celor două părţi este de a consacra ceva mai mult timp pentru a întocmi un plan al reformelor europene promise atât de Paris cât şi de Berlin. Nici Emmanuel Macron şi nici Angela Merkel nu au anunţat când vor publica acest document şi nici dacă va fi înainte sau după alegerile legislative germane care au loc la finele lui septembrie. Preşedintele francez doreşte o zonă euro mult mai puternică – cu un buget, un guvern care alocă acest buget şi un control democratic care nu există astăzi, a comentat un oficial de la Palatul Elysées.

La Consiliul de acum, priorităţile sunt apărarea şi lupta contra terorismului, subiecte care vor fi analizate de Emmanuel Macron în cadrul întrevederii de astăzi cu liderul american Donald Trump, prezent la Paris în calitate de invitat de onoare pentru parada de 14 iulie de pe Champs Elysées.

“Ne aflăm într-o lume în care insecuritatea creşte. Să considerăm că putem trăi sub umbrela altcuiva este ceva naiv” declara Emmanuel Macron. "Noi, europenii, trebuie să ne luăm toate responsabilităţile”, a subliniat Macron făcând aluzie la dorinţa americanilor de a se implica mai puţin pe continent. Preşedintele francez mai speră şi că va convinge Germania iar apoi cât mai multe ţări europene, să înăsprească regulile muncii detaşate.