Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


La Paris, Donald Trump si Emmanuel Macron si-au afisat bunele intentii

2017-07-13t173243z_267898407_rc146bf74070_rtrmadp_3_france-usa_0.jpg

Presedintii Donald Trump si Emmanuel Macron in timpul conferintei de presa comune la Elysée, 13 iulie 2017
Presedintii Donald Trump si Emmanuel Macron in timpul conferintei de presa comune la Elysée, 13 iulie 2017
Sursa imaginii: 
REUTERS/Kevin Lamarque

Cuplul prezidential american a ajuns la Paris cu o zi înaintea paradei militare de pe 14 iulie la care Statele Unite sunt invitatul de onoare. Înainte de a cina împreuna, Donald Trump si Emmanuel Macron au sustinut o conferinta de presa comuna.

 

Emmanuel Macron si Donald Trump se pare ca au decis sa uite orice diferend. Joi seara, cu ocazia vizitei lui Donald Trump la Paris pentru a asista la parada de pe Champs Elysées, cei doi au decis sa celebreze « o relatie veche si puternica, una care se va întari în viitor ».

 

Cei doi au subliniat ca se regasesc pe aceeasi lungime de unda in materie de combatere a terorismului. Este deja cazul în Siria, unde Paris si Washington duc o lupta împotriva organizatiei Stat Islamic. Cele doua tari doresc sa creeze si un grup de contact pentru a pregati perioada post-conflict. In iunie, Emmanuel Macron declara ca plecarea presedintelui Bachar al-Assad nu mai era o prioritate iar joi seara Emmanuel Macron e a mers si mai departe: « nu fac din plecarea si destituirea lui Bachar al-Assad o conditie prealabila de interventie a Frantei ».  

 

In problema schimbarilor de clima, Emmanuel Macron a subliniat inca o data dezacordul cu omologul sau dar, a mentionat totusi ca discutia «va continua » si a promis ca va respecta decizia presedintelui Donald Trump. La randul sau, liderul american a mentionat ca « s-ar putea întâmpla ceva în privinta acordului de la Paris privind schimbarile climatice », dar nu a oferit detalii în plus.

 

Donald Trump a fost de asemenea atras si în chestiuni domestice, în special acuzatiile unor eventuale relatii intre apropiatii sai si Rusia. Liderul american a luat apararea fiului sau, acuzat ca s-ar fi întâlnit anul trecut, în plina campanie electorala, cu un avocat rus. « O întâlnire insignifianta, fara importanta », a declarat liderul de la Casa Alba, care, se astepta în mod vizibil la aceasta întrebare.

 

Problemele dintre cei doi sefi de stat, cu temperamente foarte diferite, pare ca s-au estompat. Emmanuel Macron a multumit oaspetelui cu un calduros « merci Donald » si adaugand ca cina care a urmat in Turnul Eiffel a fost una între amici.  Vizibil flatat, Donald Trump a promis ca va reveni la Paris.