Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


La Paris, Donald Trump si Emmanuel Macron si-au afisat bunele intentii

Presedintii Donald Trump si Emmanuel Macron in timpul conferintei de presa comune  la Elysée, 13 iulie 2017

Cuplul prezidential american a ajuns la Paris cu o zi înaintea paradei militare de pe 14 iulie la care Statele Unite sunt invitatul de onoare. Înainte de a cina împreuna, Donald Trump si Emmanuel Macron au sustinut o conferinta de presa comuna.

 

Emmanuel Macron si Donald Trump se pare ca au decis sa uite orice diferend. Joi seara, cu ocazia vizitei lui Donald Trump la Paris pentru a asista la parada de pe Champs Elysées, cei doi au decis sa celebreze « o relatie veche si puternica, una care se va întari în viitor ».

 

Cei doi au subliniat ca se regasesc pe aceeasi lungime de unda in materie de combatere a terorismului. Este deja cazul în Siria, unde Paris si Washington duc o lupta împotriva organizatiei Stat Islamic. Cele doua tari doresc sa creeze si un grup de contact pentru a pregati perioada post-conflict. In iunie, Emmanuel Macron declara ca plecarea presedintelui Bachar al-Assad nu mai era o prioritate iar joi seara Emmanuel Macron e a mers si mai departe: « nu fac din plecarea si destituirea lui Bachar al-Assad o conditie prealabila de interventie a Frantei ».  

 

In problema schimbarilor de clima, Emmanuel Macron a subliniat inca o data dezacordul cu omologul sau dar, a mentionat totusi ca discutia «va continua » si a promis ca va respecta decizia presedintelui Donald Trump. La randul sau, liderul american a mentionat ca « s-ar putea întâmpla ceva în privinta acordului de la Paris privind schimbarile climatice », dar nu a oferit detalii în plus.

 

Donald Trump a fost de asemenea atras si în chestiuni domestice, în special acuzatiile unor eventuale relatii intre apropiatii sai si Rusia. Liderul american a luat apararea fiului sau, acuzat ca s-ar fi întâlnit anul trecut, în plina campanie electorala, cu un avocat rus. « O întâlnire insignifianta, fara importanta », a declarat liderul de la Casa Alba, care, se astepta în mod vizibil la aceasta întrebare.

 

Problemele dintre cei doi sefi de stat, cu temperamente foarte diferite, pare ca s-au estompat. Emmanuel Macron a multumit oaspetelui cu un calduros « merci Donald » si adaugand ca cina care a urmat in Turnul Eiffel a fost una între amici.  Vizibil flatat, Donald Trump a promis ca va reveni la Paris.