Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Apararea si securitatea discutate la Paris într-un consiliu franco-german

img_9377.jpg

Cancelarul Angela Merkel si presedintele Emmanuel Macron la Elysée, 13 iulie 2017, în timpul consiliului de ministri franco-german
Cancelarul Angela Merkel si presedintele Emmanuel Macron la Elysée, 13 iulie 2017, în timpul consiliului de ministri franco-german
Image source: 
REUTERS/Julien de Rosa

Franţa şi Germania au convenit să dezvolte un sistem aerian european de luptă, sub direcţia lor.

Se vrea practic înlocuirea flotei actuale, comune, de avioane de luptă. Un consliu de miniştri franco-german în domeniul apărării a avut loc ieri la Paris.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron şi cancelara Angela Merkel au prezidat întâlnirea.

 

Cei doi parteneri – preşedintele Franţei şi cancelara Germaniei au convenit să întocmească în acest sens un plan comun până la mijlocul lui 2018, a anunţat Emmanuel Macron.

În cadrul unei conferinţe de presă comune, Emmanuel Macron a subliniat că trebuie « reduse şi simplificate lucrurile pentru o eficacitate mai mare. Trebuie să acţionăm împreună, în regiune, nu doar pentru a ne proteja cetăţenii dar şi pentru a preveni valuri migratoare pe care nu le stăpânim ». 

 

Preşedintele Franţei a mai subliniat şi că « este vorba de o revoluţie profundă dar că nu îi este frică de revoluţii atunci când ele sunt conduse de manieră coerentă şi în timp ». Forţele armate franceze sunt echipate cu avioane de vânătoare Rafale în timp ce Germania are avioane de luptă Eurofighter Typhoon şi Tornado.

 

Cancelara Angela Merkel a declarat că este pentru un buget al zonei euro şi că am putea chiar vorbi de un ministru european de Finanţe. Angela Merkel spune că a propus ea însăşi, în anii trecuţi, un buget comun dar fără succes. Subiectul va trebui să mai aştepte puţin, cancelara se află în campanie electorală pentru alegerile legislative de la fínele lui septembrie când speră să obţină un al patrulea mandat.

Deşi se pronunţă pentru un calendar foarte ambiţios pentru zona euro, cancelara Angela Merkel a subliniat că “pentru astfel de evoluţii pe fond, Germania va trebui să consulte Parlamentul”. Dar, fără ca subiectul să treneze, asigură responsabilul german.