Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Centenarul primului război mondial: soldaţii americani în Franţa

14juiilet.jpg

Defilare de 14 iulie în Franta pusa sub semnul cooperarii si prieteniei franco-americane
Defilare de 14 iulie în Franta pusa sub semnul cooperarii si prieteniei franco-americane
Sursa imaginii: 
credit foto: france24

Prezenţa preşedintelui american Donald Trump, vineri 14 iulie, în Place de la Concorde, alături de omologul său francez Emmanuel Macron, la Ziua Naţională a Franţei, readuce în actualitate epopeea militară de acum o sută de ani, cînd două milioane de soldaţi americani au debarcat în Franţa în contextul primului război mondial.

America a declarat război Germaniei şi aliaţilor ei pe data de 6 aprilie 1917. Pe 26 iunie soseau primele nave americane în Franţa transportînd aproape 15 000 de soldaţi amricani. Francezii i-au numit pe aceştia sammies, aluzie la Oncle Sam.

Pe data de 4 iulie 1917, o altă dată simbolică, un locotent-colonel american pronunţa, cu ocazia unei ceremonii militare, urmatoarea frază: "La Fayette, we’re here!" (La Fayette, suntem aici). De fapt, americanii n-au uitat niciodată că Franţa i-a ajutat să-şi obţină independenţa de la britanici, iar marchizul  La Fayette, care a luptat efectiv de partea americană, a fost atunci, între 1775 şi 1783, un simbol al sprijinului francez, moral şi material.

Revenind însă la contribuţia soldaţilor americani în cursul primului război mondial. Ea a fost decisivă pentru cîştigarea războiului de către Franţa, Marea Britanie şi aliaţii lor. În momentul armistiţiului, pe data de 11 noiembrie 1918, două milioane de soldaţi americani se aflau pe teritoriul francez, dintre care un milion angajaţi pe diverse fronturi, iar alte două milioane de soldaţi se pregăteau în Statele Unite pentru război. Conform planurilor întocmite de şefii militari francezi şi americani, Foch, Pétain şi Pershing, în 1919 ar fi urmat să lupte în Franţa patru milioane cinci sute de mii de soldaţi americani.   

Sosirea americanilor pa pămînt francez a reprezentat însă şi un şoc cultural. Ei au venit cu tehnologii noi, cu echipamente militare impresionante, cu maşini redurabile. In plus, americanii aduceau şi un stil de viaţă, atunci a debarcat de fapt în Europa şi jazz-ul şi guma de mestecat. Precum şi stilul non-şalant al soldatului american care a devenit şi un fel de mit cinematografic.

Mai ales portul Brest, din Normandia, a încasat acest şoc al modernităţii americane, pentru că acolo au debarcat între 1917 şi 1919 în jur de 800 000 de soldaţi americani. In tot cursul anului 2017 de altfel oraşul Brest a organizat numeroase ceremonii comemorative pentru a marca acest eveniment. Oraşul s-a metamorfozat atunci datorită prezenţei americane, a intrat într-o eră a modernităţii. De altfel, spun gurile rele, tot atunci a început şi "americanizarea" Europei.

Iată care este deci sensul prezenţei preşedintelui american în Franţa cu ocazia Zilei Naţionale în acest an. Sigur, mai sunt şi alte motivaţii diplomatice extrem de importante, dar această pagină istorică legată de primul război mondial revine în memorie.