Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pe Champs Elysées are loc parada militară consacrată zilei naţionale a Franţei

la_paris_pe_champs_elysees_are_loc_parada_militara_cu_ocaziua_zilei_nationale.jpg

La Paris, pe Champs Elysées are loc parada militara cu ocazia zilei nationale
La Paris, pe Champs Elysées are loc parada militara cu ocazia zilei nationale
Sursa imaginii: 
© Joël Saget, AFP

3.700 de militari, peste o sută de avioane şi elicopetere participă la parada militară consacrată zilei naţionale a Franţei. Preşedintele Emmanuel Macron se află alături de premierul său, Edouard Philippe şi de şeful Casei Albe, Donald Trump, invitat de onoare la parada din acest an. 

Ambasada americană se află la aproximativ 150 de metri de Place de la Concorde, acolo unde este situată tribuna din care cei doi şefi de stat urmăresc parada militară. Preşedintele Donald Trump nu a venit însă la pas ci la bordul limuzinei sale blindate, care cântăreşte 6 tone şi a fost botezată "The Beast" / “Bestia”.

Este un eveniment pentru care 11.000 de poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi. Prezenţa lui Donald Trump a schimbat, de altfel, formatul dispozitivului de securitate prevăzut pentru această zi aniversară. Seful Poliţiei Capitalei susţine că nu există vreo ierarhie în ceea ce priveşte personalităţile de rang înalt. Dar, totuşi, ameninţarea teroristă există, dispozitivul mobilizat este unul impresionant.

De partea americană, liderul Trump nu a venit cu mâinile goale. Echipa sa de securitate personală este una impresionantă – aproximativ 100 de persoane au venit special din Statele Unite pentru a-i asigura protecţia. 

Onoare Statelor Unite: la un secol de la intrarea în primul război mondial. Patrula acrobatică a US Air Force şi două avioane de vânătoare F-22 au deschis evenimentul, alături de patrula franceză.

La sol, tot americanii au deschis defilarea. Ei au traversat impresionantul bulevard până la Place de la Concorde unde i-a aşteptat comandantul american.  Pe langă cei 3.700 de militari care traversează la pas bulevardul se află şi 240 de cai.

Izolat pe scena internaţională dar « prieten » al Franţei, Donald Trump este primul preşedinte american care a fost invitat pentru această paradă din 1989 încoace. Atunci, George Bush a fost primit cu ocazia marcării a 200 de ani de la revoluţia franceză. 

Militarii francezi şi americani sunt umăr lângă umăr în zone de conflict : Siria şi Irak, sunt doar două exemple. Ieri, cei doi lideri au subliniat că doresc sa creeze un grup comun pentru a pregăti perioada post-conflict, în Siria.

Caracterul festiv  este umbrit doar de un anunţ făcut tot de preşedintele Emmanuel Macron, aseară. El a anunţat o reducere a bugetului apărării, pentru anul în curs, de 850 de milioane de euro. Seful statului major a reacţionat imediat cum a aflat vestea privind reducerea de buget. El a calificat situaţia ca fiind inacceptabilă.  Astăzi, cei doi au traversat Champs Elysées, în deschiderea paradei, în acelaşi vehicul militar. Ieri, Emmanuel Macron îi amintea că   "Je suis votre chef"…    şi i-a amintit că unele dezbateri nu ar trebui duse în spaţiul public.

Urmează ca preşedintele să susţină o scurtă alocuţiune, de la tribuna prezidenţială. El a decis să nu acorde tradiţionalul interviu de 14 iulie.

Anturajul prezidenţial a amintit că sărbătoarea din acest an este una particulară – este totodată şi momentul de comemorare a atacului produs în urmă cu un an la Nisa. 86 de oameni şi-au pierdut viaţa pe Promenade des Anglais. Un tunisian a intrat cu un camion în multimea adunata atunci pentru a sarbatori ziua naţională.

De altfel, preşedintele Emmanuel Macron va susţine un discurs pe Promenade des Anglais. Astăzi, comemorarea de la Nisa a început cu un serviciu interreligios. Începând cu 14h30, familiile îndoliate, personalul de securitate şi cel medical care a intervenit în acea seară îl vor acompania pe şeful statului la o paradă militară, o ceremonie solemnă. Seara, la Nisa, un concert este deschis publicului dar fără ca focuri de artificii să fie lansate, în semn de doliu. Cerul va fi luminat de 86 de baloane luminate în memoria celor ucişi.