Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


14 iulie : Discursul preşedintelui Emmanuel Macron pe Champs Elysées – o premieră

trupele_americane_imbracate_in_uniforme_din_primul_razboi_mondial_defileaza_pe_champs_elysees_14_iulie_2017.jpg

Trupele americane îmbracate în uniforme din Primul Razboi Mondial defileaza pe Champs Elysées, 14 iulie 2017
Trupele americane îmbracate în uniforme din Primul Razboi Mondial defileaza pe Champs Elysées, 14 iulie 2017
Sursa imaginii: 
© Saul Loeb, AFP

Emmanuel Macron a rupt tradiţia. El a decis să nu acorde tradiţionalul interviu de 14 iulie dar a susţinut o alocuţiune de la tribuna prezidenţială din care a urmărit, alături de preşedintele SUA Donald Trump, parada militară consacrată zilei naţionale a Franţei.

« În acest 14 iulie celebrăm Franţa, cea care ne uneşte, acest gust absolut de independenţă pe care îl numim libertate, această ambiţie de a da fiecăruia şansa pe care o numim egalitate, această determinare de nu abandona pe nimeni şi pe care o numim fraternitate », a început alocuţiunea preşedintele Emmanuel Macron, amintind deviza republicii franceze.  A fost prima sa zi naţională în calitate de şef al statului.

« Istoria Franţei nu a început pe 14 iulie 1789 dar în acea zi oamenii au arătat ce idealuri doreau să urmeze. Mereu am regăsit această dragoste pentru patrie care ne-a salvat » a continuat Emmanuel Macron.

"Doresc francezilor, tuturor celor care au ales Franţa şi celor care o iubesc, o sărbătoare naţională cu bucurie”, a explicat şeful de la Palatul Elysée. După discurs, Emmanuel Macron l-a condus la maşina sa pe oaspetele de onoare – preşedintele Donald Trump care, alături de soţia Melania şi familia Macron, premierul Edouard Philippe şi echipa guvernamentală franceză, a urmărit parada militară. Seful de la Casa Albă s-a deplasat ulterior către aeroport de unde va decola de la bordul Air Force One. 

Presedintii Macron si Trump, în compania sotiilor lor, pe 14 iulie 2017 la Paris în timpul traditionalei defilari militare de pe Champs Elysées

Preşedintele Emmanuel Macron s-a aflat aproximativ o oră alături de familiile celor decedaţi în atentate, oamenii au asistat la ceremonie iar apoi a venit momentul sefiurilor alături de preşedintele Franţei. Se află aici, în Place de la Concorde din Paris şi militari francezi răniţi în operaţiunile militare la care au participat în Siria ori Irak.