Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nisa: Preşedintele Emmanuel Macron promite că nu va abandona victimele terorismului

presedintele_emmanuel_macron_pronunta_un_discurs_la_nisa_la_un_an_de_la_atentatul_de_pe_14_iulie.jpg

Presedintele Emmanuel Macron pronunta un discurs la Nisa, la un an de la atentatul de pe 14 iulie
Presedintele Emmanuel Macron pronunta un discurs la Nisa, la un an de la atentatul de pe 14 iulie
Sursa imaginii: 
REUTERS/Eric Gaillard

Preşedintele Emmanuel Macron înţelege nemulţumirea existentă la adresa statului, după atentatul de la Nisa din 14 iulie 2016. Atunci, un tunisian a condus un camion în mulţimea venită pe Promenade des Anglais pentru a aniversa ziua naţională a Franţei. Până a fost oprit de forţele de ordine, a reuşit să omoare 86 de oameni şi să rănească 450.

 

Emmanuel Macron promite că « ajutorul acordat victimelor terorismului şi familiilor lor va fi menţinut în continuare ». În atentatul din Nisa de pe 14 iulie 2016 şi-a pierdut viaţa şi un român, în vârstă de 34 de ani, originar din Rovinari. Soţia şi copilul său au fost răniţi.

Preşedintele Emmanuel Macron s-a întâlnit vineri la Nisa cu răniţii, cu familiile victimelor, cu echipele de salvare care au fost prezente în urmă cu un an. Pe unii dintre ei i-a decorat astăzi cu Legiunea de Onoare.

« Când ceva de neimaginat se produce şi ne destramă vieţile, căutăm cauza. Este momentul pentru ca statul să îşi asume responsabilităţile. Iar dacă ţara rămâne surdă atunci când oamenii îşi strigă durerea şi îndignarea, ea nu ar mai fi Franţa », a continuat şeful statului.

O polemică a izbucnit în ceea ce priveşte modul în care s-a asigurat securizarea Promenade des Anglais. Preşedintele Emmanuel Macron spune acum că îi cunoaşte pe responsabilii de la acea vreme şi are încredere în integritatea lor: preşedintele de atunci - François Hollande, premierul Manuel Valls, ministrul de Interne Bernard Cazeneuve şi toate serviciile statului au combătut terorismului, a subliniat Macron. De altfel el a suţinut discursul comemorativ în faţa a doi foşti preşedinţi : François Hollande şi Nicolas Sarkozy.

Seful statului a promis victimelor că « nu le va abandona niciodată ».