Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pentru FMI, preşedintele Emmanuel Macron este pe calea cea bună

presedintele_emmanuel_macron_in_timpul_g20_la_hamburg_8_iulie_2017.jpg

Presedintele Emmanuel Macron in timpul G20 la Hamburg, 8 iulie 2017
Presedintele Emmanuel Macron in timpul G20 la Hamburg, 8 iulie 2017
Image source: 
Reuters/Philippe Wojaze

Fondul Monetar Internaţional salută reformele  « ambiţioase » şi « curajoase » anunţate de preşedintele Emmanuel Macron şi guvernul său. Reformele ar putea să contribuie la soluţionarea provocărilor economice cu care se confruntă Franţa de multă vreme: dezechilibru bugetar persistent, şomajul ridicat şi o slabă competitivitate pe plan extern, a anunţat Fondul Monetar Internaţional la finele misiunii de evaluare anuală a economiei franceze. 

Instituţia financiară, de obicei zgârcită în a lăuda Parisul a aprobat dorinţa guvernului francez de a reduce deficitul public pentru a se putea încadra în promisiunea de a trece sub nivelul de 3% până la finele acestui an. Pentru ca strategia să fie credibilă, profunde reforme se impun la toate nivelurile administraţiei publice, se arată în raportul FMI, subliniind că acest efort trebuie făcut chiar de la început.

Instituţia, condusă de franţuzoaica Christine Lagarde susţine şi reforma pieţei muncii, pe care o consideră vastă şi ambiţioasă. Un mandat politic solid şi ameliorarea conjucturii economice oferă o oportunitate excepţională pentru ca un astfel de pachet de reforme să fie asumat, este de părere FMI care preconizează o creştere economică de 1,5% pentru acest an.

Executivul a reunit luni la Senat prima  Conferinţă Naţională a Regiunilor. Un fapt atât de rar că teoretic Constituţia nici nu permite aşa ceva. Există totuşi o excepţie, din 2008 iar Emmanuel Macron s-a folosit de ea. În faţa aleşilor locali, şeful de la Palatul Elysée a anunţat că doreşte să reducă numărul acestora, la fel cum doreşte mai puţini parlamentari.  

În plus, colectivităţile locale ar trebui să realizeze o economie de 13 miliarde de euro în următorii cinci ani.  De trei ori mai mult decât era prevăzut în programul candidatului Emmanuel Macron. Mai puţini aleşi dar mai bine protejaţi, mai bine plătiţi, spune şeful statului. Totuşi, şeful statului nu a detaliat ce aleşi sunt vizaţi de această reformă pe care doreşte să o pună în aplicare.

Preşedintele a evocat eliminarea impozitului pentru locuinţe pentru 80% dintre cazuri, una dintre promisiunile de campanie, o decizie care îngrijorează primarii.  Pentru Emmanuel Macron această taxă este injustă pentru că este extrem de inegală. Dar, eliminarea aproape în totalitate înseamnă considerabil mai puţine venituri pentru administraţiile locale. Un impozit care aduce 79% din resursele proprii. Pentru a compensa această pierdere, guvernul propune să fie vărsată către bugetul local o parte din contribuţia socială care ar urma să crească.

François Baroin, preşedintele Asociaţiei Primarilor din Franţa critică măsura. Totuşi Emmanuel Macron îi aminteşte că nimic nu este încă definitiv – o comisie se va ocupa de redesenarea fiscalităţii locale. Premierul Edouard Philippe a explicat şi el că trebuie discutat transparent şi în deplină încredere mecanismele care vor permite atingerea obiectivului … singurul care nu este discutabil, atenţionează premierul Franţei.