Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SUA: Noi sancţiuni impuse Iranului

presedintele_reales_hassan_rohani_dupa_discursul_televizat_teheran_20_mai_2017.jpg

Presedintele reales Hassan Rohani, dupa discursul televizat, Teheran, 20 mai 2017
Presedintele reales Hassan Rohani, dupa discursul televizat, Teheran, 20 mai 2017
Image source: 
© AFP/ATTA KENARE

Preşedintele Donald Trump a decis să menţină acordul pe programul nuclear iranian, dar impune Teheranului noi sancţiuni pentru acţiunile din Orientul Mijlociu. În timpul campaniei, candidatul Trump promisese să « destrame »  acest acord. Iranul a răspuns imediat.

Casa Albă decide noi sancţiuni împotriva Iranului ca reacţie la activităţile militare derulate în Orientul Mijlociu, la doar câteva ore după ce a anunţat că menţine acordul internaţional  asupra programului nuclear al Teheranului. Departamentul de Stat a decis să sancţioneze 18 persoane şi entităţi care au legătură cu programul iranian de rachete balistice.

Riposta iraniană nu a întârziat. Parlementul iranian a votat o lege pentru a întări programul balistic. Textul a fost votat de majoritatea deputaţilor iranieni. Preşedintele Parlamentului, Ali Larijani, a declarat că Iranul va răspunde tuturor acţiunilor ostile venite dinspre Statele Unite. Textul legii prevede alocarea a 520 de milioane de dolari suplimentar pentru dezvoltarea programului balistic şi pentru armată, cu scopul de a lupta contra terorismului.

Succes major de diplomaţie pentru Barack Obama şi reuşită pentru politica internaţională de neproliferare, acordul nuclear a fost semnat pe 14 iulie 2015 la Viena de Iran şi de marile puteri – Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania.

În timpul campaniei, candidatul Donald Trump promisese să distrugă “cel mai prost acord semnat vreodată de Statele Unite”. Administraţia sa admite acum că Teheran îndeplineşte condiţiile din acord. Este vorba de un text care prevede un control internaţional al programului nuclear dus de Iran în schimbul ridicării progresive a sancţiunilor care îngheţaseră economia iraniană.

De când acest acord este în vigoare, din ianuarie 2016, administraţia americană trebuie ca la fiecare 90 de zile să îl « certifice » în Congres. Adică, să ateste că Teheran respectă termenii acordului. Pentru prima dată, administraţia americană a certificat respectarea acordului în aprilie 2017. Preşedintele Donald Trump a menţinut până acum Statele Unite în acest acord major pentru diplomaţia mondială şi pentru neproliferare. Un compromis negociat timp de trei ani, după câteva perioade de criză care au condus la război, în anii 2000.

O decizie pozitivă era aşteptată. Washington nu a dorit astfel să rişte întorcând spatele celorlaltor ţări semnatare. ONU şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică au felicitat în iunie Iranul pentru respectul faţă de angajamentele luate – a renunţat la 98% din stocul sensíbil de uraniu.

Dar relaţia cu Iranul este extrem de tensionată după ce justiţia iraniană a condamnat în acest week-end un american la 10 ani de închisoare pentru “infiltrare”. Senatul american a votat în iunie un proiect de lege pentru a pedepsi Teheranul pentru că susţine acte teroriste internaţionale. Iranul este una dintre cele mai puternice ameninţări pentru interesele Statelor Unite şi pentru stabilitatea regională, susţine un responsabil din administraţia Trump. Washington acuză de şase luni puterea de la Teheran că reprezintă o ameninţare regională care destabilizează direct sau prin intermediul unor grupări teroriste Siria, Irak, Yemen sau Liban.