Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mizele vizitei lui Benyamin Netanyahu la Budapesta

premierul_israelian_benyamin_netanyahu.jpg

Premierul israelian Benyamin Netanyahu
Premierul israelian Benyamin Netanyahu
Sursa imaginii: 
© REUTERS/Fabrizio Bensch

Este o premieră – de la căderea comunismului, din 1989, niciun líder israelian nu a mai ajuns la Budapesta. Premierul Benyamin Netanyahu va asista miercuri la reuniunea grupului de la Visegrad - Ungaria, Cehia, Slovacia şi Polonia. Acestea ar urma să facă front comun împotriva politicii migratoare promovată de Uniunea Europeană. Șeful guvernului israelian speră că va fi ascultat de aceşti responsabili ai Europei de est, omogeni în a-şi exprima opoziţia faţă de fluxurile migratoare. Netanyahu şi Orban au un inamic comun: pe miliardarul George Soros.

Vizita premierului Benjamin Netanyahu în Ungaria a iscat o adevărată polemică în rândul comunităţii evreieşti de aici, care numără aproximativ 100.000 de persoane, una dintre cele mai mari din Europa. Aceasta a reproşat guvernului Orban că instigă la antisemitism cu noua campanie dusă împotriva miliardarului evreu american de origine maghiară - George Soros.

Imense panouri cu portretul lui Soros au fost amplasate în Ungaria – alături de un chip surâzător, se afla comentariul : “99% dintre maghiari sunt împotriva imigranţilor; nu-l lăsaţi pe Soros să se bucure la final”. Sau, altfel spus, nu îl lăsaţi să Soros să decidă venirea imigranţilor în Ungaria. Posterul este doar o piesă în campania lansată de premierul naţionalist Victor Orban împotriva miliardarului. Prin fundaţia sa, Open Society, Soros finanţează Ong-uri pentru protecţia drepturilor omului care critică politica anti-refugiaţi a lui Orban. Premierul Orban îl acuză pe miliardar că vrea să îşi utilizeze averea pentru a instala un milion de migranţi în Ungaria. La rândul sau, premierul israelian Benyamin Netanyahu critică susţinerea oferită de Soros Centrului de informaţii israelian pentru Drepturile Omului în Teritoriile ocupate.  

Sunt cu miile aceste afişe: de-a lungul străzilor, autostrăzilor, în metrouri sau în transportul public. Unele au fost lipite pe plafonul tramvaielor. Campania guvernamentală durează de şase săptămâni în jurul a două poze: una, un montaj, îl arată pe Soros manipulând o păpuşă. Cealaltă: Soros râzând pe tema refugiaţilor. Clişee care amintesc de campaniile antisemite din anii ‘30 / ‘40, în condiţiile în care Soros provine dintr-o familie de evrei.

«Imaginea unui evreu manipulând, păpuşi, regi, capitalişti şi socialişti este un vechi clişeu antisemit», aminteşte un istoric maghiar citat de France Presse. Cât despre portretul în care râde, el se inspiră dintr-o caricatură pe tema evreilor, publicată în 1942 în jurnalul Der Stürmer, al cărui redactor şef a fost condamnat la moarte în procesul de la Nürnberg. Articolul care acompania caricatura explica faptul că "evreii sunt criminali născuţi, care nu râd precum oamenii, normal, ci precum criminalii", explică istoricul.

Premierul Viktor Orban arată astfel că virează tot mai mult spre extrema dreaptă. El respinge acuzaţiile de antisemitism: «Cât ne aflăm la putere, cetăţenii evrei beneficiază de protecţia statului» declara Viktor Orban în iunie. Ïnainte de a adăuga : «cei care ne acuză de antisemitism nu fac altceva decât să îl importe în Europa prin contingentele de zeci de mii de migranţi».  Altfel spus, George Soros care, potrivit guvernului trimite migranţi în Ungaria.

Afişele au stârnit revolta populaţiei. Mulţi le-au distrus spunând că sunt plătite cu bani publici şi acuzându-l pe Orban că incită la ură, manipulând oamenii contra unui inamic imaginar.

Pentru prima dată miliardarul George Soros a reacţionat şi s-a declarat bulversat de această campanie. A cerut retragerea afişelor pentru a nu provoca sentimente de ură. Guvernul a anunţat că le va retrage. O controversă ce are loc în timp ce la Budapesta a început campionatul mondial de nataţie.

Recent, într-un comunicat, premierul Benyamin Netanyahu îl susţinea pe Viktor Orban şi îl critica pe George Soros.

Acum, în timpul unei conferinţe de presă comune, Benjamin Netanyahu a explicat că «Ungaria este în primul rând al ţărilor care luptă împotriva antisionismului». El i-a mulţumit lui Viktor Orban că se află alături de Israel în instanţele internaţionale. Lângă premierul israelian, cel al Ungariei - Viktor Orban declară că nu are nici cea mai mică ambiguitate – “guvernul duce o politică de toleranţă zero în ceea ce priveşte antisemitismul”.

Victor Orban l-a salutat pe omologul său, catalogându-l  « un mare patriot » asigurând că « reuşesc cei care au alături patrioţi şi cei care pun în prim plan identitatea şi interesul naţional». « Nu dorim o populaţie mixtă », a adăugat premierul maghiar care speră la un al treilea mandat din 2018.

Cele două mandate ale lui Viktor Orban, la putere din 2010, au fost marcate de altfel de mai multe episoade în care comunitatea evreilor a fost atacată. În Ungaria există în continuare o dezbatere în ceea ce priveşte responsabilitatea naţională în dispariţia a aproape 600.000 de evrei maghiari în cel de-al doilea război mondial.

La finele lui iunie, premierul a deschis o altă controversă aducându-i un elogiu lui Miklos Horthy responsabil maghiar aliat al naziştilor în cel de-al doilea război mondial. Din 2010, partidul lui Viktor Orban şi-a multiplicat remarcile pentru reabilitarea lui Miklos Horthy. În 2014, cea mai importantă organizaţie a evreilor a boicotat comemorarea a 70 de ani de la Holocaust, pe motiv că Ungaria nu îşi asumă nicio responsabilitate în deportarea evreilor. Recent, guvernul s-a apărat şi a precizat că niciun alt guvern nu a făcut într-atât de multe în lupta contra antisemitismului în Ungaria.  

Mai multe voci au cerut premierului israelian să şi anuleze vizita. Ambasadorul Israelului la Budapesta a vorbit despre ura şi frica transmisă de guvern prin mesajele împotriva lui George Soros. Luni, filialele ungare şi israeliene ale Amnesty International şi-au exprimat îngrijorarea faţă de “spaţiul tot mai restrâns” lăsat organismelor de apărare a drepturilor omului în aceste două ţări. Budapesta a respins acuzaţiile afirmând că reacţionează doar contra activiştilor plătiţi de miliardarul George Soros.