Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: Generalul François Lecointre a fost numit şef al Statului Major al Armelor

seful_statului_major_al_armelor_pierre_de_villiers_in_timpul_defilarii_de_pe_14_iulie_2017.jpg

Seful Statului Major al Armelor - Pierre de Villiers în timpul defilarii de pe 14 iulie 2017
Seful Statului Major al Armelor - Pierre de Villiers în timpul defilarii de pe 14 iulie 2017
Sursa imaginii: 
© Étienne Laurent, AFP

Seful Statului Major al Armelor din Franţa -Pierre de Villiers şi-a prezentat demisia în această dimineaţă, chiar înainte de reuniunea săptămânală a Consiliului de Apărare ce se desfăşoară la Palatul Elysée. Plecarea sa este o premieră pentru a V-a Republică, nu s-a mai întamplat aşa ceva din 1958 şi vine la finalul unei săpămâni de tensiune extremă între şeful statului şi instituţia militară. 

Pierre Villiers scrie într-un comunicat că « nu mai consideră că este în măsură să asigure perenitatea modelului necesar pentru a garanta protecţia Franţei şi a francezilor astăzi şi mâine şi care ar putea să susţină ambiţiile Franţei ».

Pe 11 iulie, deci puţin înainte de marea paradă de pe Champs Elysées de pe 14 iulie, într-un interviu acordat Le Parisien, ministrul Conturilor Publice - Gérald Darmanin anunţă o diminuare a bugetului pentru apărare de 850 de milioane de euro, oficial.

Pe 12 iulie, în Adunarea Naţională, Pierre de Villiers declară că « nu va accepta acestă tăiere ».  Preşedintele Comisiei de Apărare, Jean-Jacques Bridey – un simpatizant al preşedintelui Emmanuel Macron, îl susţine pe Pierre de Villiers şi spune că  « nu trebuie ca un soldat să moară din cauza unei lipse de echipament. Unităţile noastre au nevoie de mijloace ».  Toate aceste tăieri au electrizat comunitatea de apărare. Industria se mobilizează iar deputaţii şi senatorii îşi exprimă dezacordul.

Demisia generalului de Villiers este una care corespunde logicii instituţionale, susţine Palatul Elysée « căci nu poate exista un dezacord public între şeful Statului Major al Armelor şi şeful statului ».  

Menţinerea sau nu a şefului Statului Major al Armelor, în post din 2014, a fost discutată de mai multe zile în condiţiile în care Emmanuel Macron şi-a multiplicat declaraţiile la adresa generalului 5 stele.

Noul şef de Stat Major al Armelor a fost numit de preşedintele Emmanuel Macron în Consiliul de Miniştri de miercuri. Este vorba de generalul François Lecointre.