Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Soft power: Franţa este cea mai influentă ţară din lume

studiul_universitatii_din_california_de_sud_noteaza_ca_venirea_lui_emmanuel_macron_la_elysee_a_jucat_rolul_determinant_in_urcarea_frantei_in_clasament.jpg

Studiul Universitatii din California de Sud noteaza ca venirea lui Emmanuel Macron la Elysée a jucat rolul determinant in ascensiunea Frantei in clasament
Studiul Universitatii din California de Sud noteaza ca venirea lui Emmanuel Macron la Elysée a jucat rolul determinant in ascensiunea Frantei in clasament
Sursa imaginii: 
REUTERS/Etienne Laurent

Franţa devine cea mai influentă ţară din lume în materie de « soft power », detronând Statele Unite. "Soft power" înseamnă capacitatea de influenţă şi de persuasiune a unui stat, a actorilor lor politici, economici şi culturali pe scena internaţională, excluzând mijloacele militare. 

 

Franţa urcă în fruntea clasamentului graţie alegerii preşedintelui Emmanuel Macron, arată un studiu realizat de Centrul de Diplomaţie al Universităţii din California de Sud. În schimb, preluarea şefiei Casei Albe de către Donald Trump a făcut ca Statele Unite să cadă de pe primul loc, în 2016, pe al treilea, în spatele Franţei şi Marii Britanii. Pe al patrulea loc se află Germania iar Canada pe 5.

Studiul stabileşte acest clasament în funcţie de unele criterii cheie: opinia internaţională, reţeaua diplomatică, percepţia faţă de primirea turiştilor străini.

Ascensiunea Franţei de pe locul 5 pe primul loc se explică prin dinamismul adus de Emmanuel Macron, centrist, pro-european, care la doar 39 de ani a devenit cel mai tânăr preşedinte din istoria Franţei. Totuşi, această creştere a Franţei pe scena internaţională  nu s-ar fi putut concretiza fără atuurile istorice şi reţeaua sa diplomatică, una dintre cele mai bune din lume, se arată în studiu. Franţa este totodată şi prima destinaţie turistică mondială, cu 82,5 milioane de vizitatori în 2016 în condiţiile în care din 2015 Franţa a fost lovită de atentate care s-au soldat cu 230 de morţi.

Europa şi-a recâştigat încrederea. În paralel, « America înainte de toate » a lui Donald Trump continuă să mineze puterea Statelor Unite”, comentează pentru France Presse expertul în soft power Joseph Nye, profesor la Harvard.

La rândul său, Jonathan McClory  - cel care a coordonat acest studiu spune că “Franţa s-a descurcat foarte bine în termini de soft power”:

“Nu trebuie să ne mirăm că Franţa reuşeşte să se situeze pe primul loc. Ceea ce Franţa a reuşit să facă pe plan internaţional i se datorează lui Emmanuel Macron – în special pentru că are o viziune politică globală, faptul că doreşte să lucreze cu parteneri externi, faptul că poate comunica şi în franceză dar şi în engleză iar astfel mesajul său poate să ajungă la o audienţă la care în mod normal nu ar ajunge. Franţa a fost mereu între primele 5 ţări din lume ca influenţă soft power. Indiscutabil Franţa are o reţea diplomatică foarte bine pusă la punct şi primeşte cu succes cei mai mulţi turişti decât orice alt stat. Anul acesta Hexagonul a reuşit să îşi îmbunătăţească infrastructura digitală iar de acest lucru au profitat şi diplomaţii.