Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Benjamin Netanyahu: Exigenţe “fără sens” ale UE vis-à-vis de Israel

premierul_israelian_benyamin_netanyahu.jpg

Premierul israelian Benjamin Netanyahu
Premierul israelian Benjamin Netanyahu
Sursa imaginii: 
REUTERS/Dan Balilty

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a vorbit la Budapesta despre exigenţele “fără sens” ale Uniunii Europene vis-à-vis de Israel. El s-a întâlnit cu principalii responsabili politici din Europa de Est. Benjamin Netanyahu a ajuns luni în Ungaria, prima vizită a unui responsabil al statului evreu de la căderea comunismului, în 1989.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a întâlnit cu omologii din Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia – pe scurt grupul Vișegrad. Responsabilul statului evreu nu a ratat ocazia de a reproşa Uniunii Europene atitudinea faţă de Israel.

France Presse a obţinut o înregistrare, după ce declaraţiile lui Benjamin Netanyahu au fost retransmise, dintr-o greşeală, în exteriorul sălii unde avea loc întâlnirea. « Uniunea Europeană este singurul grup de ţări care condiţionează relaţia cu Israel, în toate domeniile, de clauze politice. Este fără sens, absolut fără sens», a denunţat responsabilul israelian, potrivit înregistrării France Presse.

Israel a făcut deseori obiectul criticilor instituţiilor europene apropos de construcţia de noi colonii evreieşti în teritoriile palestiniene ori pentru controlul ong-urilor ostile politicilor guvernamentale. Intransigenţa Bruxellesului a fost comparată cu libertatea oferită de China, Rusia şi India care “ nu se interesează de chestiunile politice.”

“Ïncetaţi să mai fragilizaţi Israelul», a cerut Benjamin Netanyahu. Acelaşi punct de vedere a fost susţinut şi în timpul unei conferinţe de presă ce s-a desfăşurat în prezenţa liderilor celor patru ţări din Europa de Est, care, de altfel întreţin deseori relaţii tensionate cu Bruxelles şi cu partenerii lor europeni.

Premierul Benjamin Netanyahu le-a mulţumit pentru că au « suţinut deseori Israelul în Europa » şi a adăugat că « a venit momentul pentru ca Europa să reevalueze relaţia sa cu Israel pentru că acesta are multe de oferit Uniunii Europene în materie de securitate şi tehnologii.»

Premierul Ungariei - Viktor Orban a pledat la rândul său pentru ca «relaţia dintre Uniunea Europeană şi Israel să fie pusă din nou pe calea cea bună.» Cele patru ţări est-europene au publicat o declaraţie prin care se angajează să lucreze pentru a « întări » legăturile dintre Uniunea Europeană şi Israel. O nouă întâlnire cu Benjamin Netanyahu este prevăzută în 2018 la Ierusalim.

Peter Lintl, specialist în Orientul Apropiat, citat de cotidianul austriac Kurier notează că « prin susţinerea anunţată de aceste state, Uniunii Europene îi va fi tot mai difícil să treacă rezoluţiile critice asupra Israelului, în condiţiile în care este nevoie de o unanimitate”.  Numeroşi observatori au subliniat asemănarea ideologică între Benjamin Netanyahu şi omologul maghiar Viktor Orban, aflat la putere din 2010, în fruntea unei majorităţi de dreapta tot mai extreme, ostile imigraţiei musulmane şi care îşi exprimă simpatía faţă de liderul american Donald Trump.