Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Venezuela: Opoziţia creşte presiunea pe Nicolas Maduro cu o grevă generală

manifestatii_au_pregatit_inca_de_pe_19_iulie_baricade_la_caracas_in_ajunul_grevei_nationale.jpg

Manifestantii ridicau baricade în Caracas în ajunul grevei nationale de pe 20 iulie 2017
Manifestantii ridicau baricade în Caracas în ajunul grevei nationale de pe 20 iulie 2017
Sursa imaginii: 
REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Ïncă de ieri manifestanţii au blocat străzi din Caracas pentru a protesta astfel faţă de proiectul preşedintelui Nicolas Maduro prin care doreşte modificarea Constituţiei. Zeci de magazine au rămas cu obloanele trase, de teama unor eventuale violenţe care s-ar putea înregistra în cursul protestelor anunţate şi pentru astăzi. În trei luni de manifestaţii, aproape 100 de oameni au murit.

Protestatarii speră prin această grevă de 24 de ore să reuşească să declanşeze alegeri prezidenţiale anticipate. Totodată, ca şeful statului să renunţe la proiectul de instaurare a unei adunări naţionale constituante. Greva generală are loc la apelul opoziţiei ca urmare a rezultatului referendumului simbolic de duminică. 7,6 milioane de venezueleni au participat la consultare iar rezultatul arată că 98% dintre ei au votat  împotriva acestei adunări naţionale dorite de Nicolas Maduro. Un rezultat pe care puterea îl respinge.

Tara este perturbată de aproape 4 luni de valuri de manifestaţii violente în care au pierit aproape 100 de oameni, străzile sunt blocate iar economia încetinită. Greva este planificată să înceapă la ora 6 locală, ora 12 în Franţa.

Mai sunt zece zile până când 545 de membri ai Adunării Naţionale urmează să fie aleşi cu misiunea de a rescrie Constituţia.

Confruntat cu o intensă presiune diplomatică, şeful statului asigură că îşi continuă proiectele, spune el "pentru pace şi redresare economică". Nicolas Maduro a respins ameninţările şi sancţiunile economice puternice anunţate de preşedintele Donald Trump.

Greva generală este susţinută de patronat, camerele de comert şi industrie, o parte a sindicatelor, studenţi şi societăţile de transport. Unele sectoare economice au fost acuzate de preşedinte că duc un "război economic" împotriva ţării. Guvernul a anunţat că va sancţiona societăţile care participă astăzi la grevă.

Sindicatele au anunţat că un număr important de lucrători vor lua parte la grevă în ciuda presiunii la care au fost supuşi de a nu răspunde la apelul opoziţiei. Liderii sindicali spun că aceste zile sunt determinante pentru a vedea dacă guvernul înţelege că o ieşire pacifistă şi democratică din criză este aşteptată de toţi.

În ultimii 10 ani Venezuela a pierdut 70 % dintre societăţi, în special petroliere iar cele care au mai rămas funcţionează la doar 30% din capacitatea lor. Carlos Larrazabal - preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie -  Fedecamaras, susţine că adunarea constituantă dorită de Nicolas Maduro nu este altceva decât « o manieră prin care şeful statului vrea să transforme Venezuela într-un stat comunist ».