Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


1 million de oameni au murit anul trecut în lume din cauza SIDA

harta_sida_in_lume_-_un_raport_onu_2017.png

Harta SIDA în lume - raport ONU 2017
Harta SIDA în lume - raport ONU 2017
Sursa imaginii: 
Raport ONU 2017

Paris este săptămâna aceasta capitala luptei contra SIDA. Aici are loc până miercuri cel mai mare congres de luptă anti-SIDA la care participă  6.000 de cercetători şi geneticieni. Aceştia au semnat o declaraţie prin care care cer guvernelor să nu renunţe la a finanţa cercetarea asupra HIV –SIDA.

“Sfârşitul HIV nu este posibil fără cercetare iar cercetarea nu poate exista fără investiţii”, se arată în această declaraţie semnată de cercetătorii prezenţi la eveniment. Deşi nu sunt numite direct, Statele Unite respectiv preşedintele Donald Trump sunt vizate prin această declaraţie.

Statele Unite sunt cel mai mare contribuitor în lupta contra HIV. În 2016, America a alocat 4,2 miliade de euro unor programme de luptă contra acestui virus, foarte departe de ceea ce a alocat Marea Britanie – 645 de milioane de euro ori Franţa – 242 de milioane de euro. Însă, preşedintele Donald Trump doreşte reducerea acestor cheltuieli în bugetul pentru 2018, aflat în discuţie în Congres, la cel mult 1 miliard de dolari. În luna mai, liderul de la Casa Albă scria că «trebuiesc reduse finanţările pentru mai multe programe de sănătate, printre care şi cel pentru SIDA, trebuie se implice mai mult ceilalţi donatori».

Dacă America va aproba această importantă reducere, 830.000 de pacienţi vor rămâne fără tratamentele necesare. Estimarea aparţine Kaiser Family Foundation, un Ong american specializat în politici de sănătate. Statele Unite iau în calcul însă şi o scădere substanţială a contribuţiei la Fondul american de luptă contra tuberculozei şi paludismului. Cel mult 1,13 miliarde de dolari pentru anul viitor, cu 222 de milioane de dolari în minus faţă de 2017.

Vizat de reduceri bugetare este şi programul Pepfar –iniţiat în 2003 de George W. Bush, care permite administrarea de antiretrovirale către mai bine de 12 milioane de pacienţi. Responsabila programului spune că «nu vorbim doar despre un risc de încetinire a luptei contra SIDA: aceste tăieri bugetare ar putea atrage noi îmbolnăviri şi ar fi înregistrat un regres în ceea ce s-a făcut până acum ».

Din 2005, numărul deceselor din cauza SIDA s-a înjumătăţit în lume – un million de oameni au murit în 2016, după cum a anunţă ONU. Anul trecut, 36,7 milioane de oameni trăiau în lume cu HIV. Doar 20 de milioane aveau acces la un tratament. În 2016, 19 miliarde de dolari au fost strânşi de la donatori din întreaga lume, pentru a lupta contra virusului. Ar fi nevoie însă de 26 de miliarde de dolari pentru a atinge în 2020 ţinta fixată de ONU pentru ca toţi cei bolnavi să aibă acces la un tratament.