Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ankara atenţionează Berlin să nu se amestece în treburile sale interne

presedintele_turciei_-_recep_tayyip_erdogan_si_sotia_sa_-_emine_erdogan_la_aterizarea_in_washington_15_mai_2017.jpg

Presedintele Turciei - Recep Tayyip Erdogan si sotia sa - Emine Erdogan la aterizarea în Washington, 15 mai 2017
Presedintele Turciei - Recep Tayyip Erdogan si sotia sa - Emine Erdogan la aterizarea în Washington, 15 mai 2017
Image source: 
Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a somat Germania, cu ocazia unei conferinţe de presă ce a avut loc duminică la Istanbul să nu se amestece în afacerile interne ale ţării sale. 

Germania este iritată după ce la Istanbul au fost arestaţi 6 activişti pentru apărarea drepturilor omului printre care şi un german. Săptămâna trecută Berlin a anunţat că îşi va reorienta politica vis-a-vis de Turcia. Germania ar putea lua măsuri care ar putea însemna o penalizare economică a partenerului istoric. O perspectivă care îngrijorează responsabilii turci care încearcă de câteva zile să reasigure investitorii germani în special în ceea ce priveşte o listă publicată de presă în care se vorbeşte despre 68 de responsabili germani ai unor societăţi ce sunt acuzaţi de Ankara că susţin terorismul.

Preşedintele Frank-Walter Steinmeier declară într-un interviu difuzat duminică de canalul public ZDF că « nu putem accepta ce se întâmplă în Turcia ».  Duminică, preşedintele Erdogan a precizat în conferinţa de presă de la Istanbul că « nu există nicio anchetă cu privire la societăţile germane prezente în Turcia. Sunt fabulaţii ».

« Comportamentul Turciei este inacceptabil » a declarat duminică secretarul general al cancelarei Angela Merkel şi a adăugat că « Germania trebuie să îşi protejeze cetăţenii şi societăţile » şi a adăugat că « doreşte să menţină relaţia cu Turcia ».  De partea sa, ministrul german al Finanţelor Wolfgang Schäuble estimează că « preşedintele Recep Tayyip Erdogan pune în pericol un parteneriat vechi de câteva secole între Turcia şi Germania » potrivit unei declaraţii acordate cotidianului Bild.

În Germania trăiesc aproximativ 3 milioane de turci. "Este dramatic, sunt atât de multe lucruri care ne apropie. Dar nu vom ceda şantajului », a adăugat ministrul. Die Welt scrie că acest climat de incertitudine ar putea costa aproximativ 2 miliarde de euro în comerţul bilateral. Estimarea aparţine Camerei germane de Industrie şi Comerţ.

Printre cei reţinuţi la Istanbul se află şi directoarea Amnesty International în Turcia. Ei au fost opriţi pe 5 iulie în timp ce participau la un seminar la Istanbul. În total, 9 germani, dintre care patru au şi naţionalitatea turcă, sunt în prezent reţinuţi în Turcia. Printre aceştia, Deniz Yücel, corespondentul jurnalului Die Welt în Turcia.