Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: Popularitatea lui Emmanuel Macron şi Edouard Philippe în scădere

presedintele_emmanuel_macron_in_timpul_unei_vizite_la_baza_militara_aeriana_istres_20_iulie_2017.jpg

Presedintele Emmanuel Macron în timpul unei vizite la baza militara aeriana Istres, 20 iulie 2017
Presedintele Emmanuel Macron în timpul unei vizite la baza militara aeriana Istres, 20 iulie 2017
Sursa imaginii: 
REUTERS/Arnold Jerocki

Preşedintele Emmanuel Macron pierde 10 puncte din cota de popularitate, într-o singură lună, potrivit unui sondaj publicat duminică în Journal du dimanche. Este cea mai puternică scădere pentru un preşedinte după primele trei luni petrecute la putere, din 1995 încoace când în fruntea statului se afla Jacques Chirac.

Ancheta Institutului francez de opinie publică IFOP arată că 54% dintre francezi sunt satisfăcuţi de preşedintele Emmanuel Macron, comparativ cu 64% în iunie. Este cea mai importantă scădere de popularitate din 1995 încoace când Jacques Chirac a pierdut 15% din cota de popularitate între mai şi iulie. Premierul Edouard Philippe înregistrează şi el un recul, de 8 puncte.

Primele măsuri au picat greu francezilor comentează sociologii.  « Intrarea în atmosferă a fost brutală pentru Emmanuel Macron, nemulţumirile vin din mai toate palierele sociale », este de părere Jerome Fourquet unul dintre directorii institutului de sondare a opiniei publice - IFOP care a realizat acest barometru :

 « La dreapta avem semnale în special din rândul pensionarilor că sunt nemulțumiți de deciziile lui Emmanuel Macron. În partea opusă, la stânga, există critici în ceea ce privește reforma muncii. Funcționarii sunt nemulțumiți și ei de tăierile din bugetele diverselor ministere. Toate acestea au creat un climat nefast pentru Emmanuel Macron care se regăsește în iulie 2017 cu 2 puncte sub nivelul la care se afla François Hollande în iulie 2012 ».

Ancheta a fost realizată de IFOP între 17 – 22 iulie. Aproximativ 2.000 de persoane au răspuns la ea.

Demisia şefului de Stat Major al Armelor, Pierre de Villiers, nemulţumit de scăderea bugetului apărării, a jucat un rol crucial în această scădere de popularitate. În această privinţă, ministrul Armelor - Florence Parly anunţă că a reuşit să deblocheze 1,2 miliarde de euro, pentru acest an, astfel că scăderea de buget – de 850 de milioane de euro decisă de guvern, nu va avea niciun impact asupra funcţionării acestui sector. Săptămâna trecuta, preşedintele Emmanuel Macron promitea militarilor că Ministerul Armelor va fi singurul care va beneficia în 2018 de o creştere bugetară, cu 1,8 miliarde de euro.

Nemulţumirea populaţiei vine şi din anunţata scădere a ajutoarelor sociale – în special pentru plata chiriilor – nivelul va fi redus cu 5 euro lunar, începând cu 1 octombrie. În total, mai bine de 6 milioane de beneficiari vor avea alocaţia scăzută. Vor fi afectaţi 800.000 de studenţi – în cazul lor statul achită pentru ajutoarele de cazare 18 miliarde de euro.