Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


FMI: Previziunile economice revizuite în creștere pentru zona euro

Fondul Monetar International preconizeaza o accelerare a cresterii economice mondiale pentru acest an si pentru 2018

Fondul Monetar Internațional preconizează o accelerare a creșterii economice mondiale pentru acest an și pentru 2018. O creștere pusă pe seama dinamismului zonei euro. Ultima estimare a fost realizată de FMI în luna aprilie. Performanțe foarte bune au înregistrat Spania și Italia și într-o mai mică măsură Franța și Germania.

Producția mondială ar trebui să înregistreze o creștere de 3,5% în 2017 și de 3,6% în 2018. Se înregistrează diferențe între țări: Statele Unite ar urma să aibă o creștere inferioară previziunilor din aprilie, plecând de la ipoteza că politica bugetară va fi mai puțin expansionistă decât s-a prevăzut inițial.

În consecință, cifrele pentru Statele Unite au fost revăzute în scădere la 2,1% pentru acest an și pentru 2018 contra 2,3% și 2,5% anunțate inițial în aprilie. Administrația Donald Trump vizează o creștere de 3% a Produsului Intern Brut. Este însă dificil de estimat evoluția politicilor bugetare ale Statelor Unite, rezultatul negocierilor ori forma pe care o va lua Brexit – explică FMI care spune că incertitudinea rămâne considerabilă și ar putea chiar să se agraveze.

Si în Marea Britanie se va înregistra o încetinire a creșterii – cu minus 0,3 puncte în raport cu ce se anunțase în aprilie, adică 1,7 % creștere pentru acest an și 1,5% anul viitor. În schimb, previziunile pentru 2017 au fost revizuite în creștere în multe țări din zona euro : Germania, Spania, Franța și Italia unde, creșterea în primul trimestru 2017 a depășit în general așteptările.

Cât privește China, activitatea solidă din primul trimestru poate determina o creștere și pentru anul acesta dar și pentru 2018. În cazul Rusiei datele nu s-au schimbat, va avea o creștere de 1,4% pentru 2017 și 2018 în timp ce India va înregistra o creștere de 7,2 și respectiv 7,7% din PIB.