Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Fiesta" la Bayonne

26-07-fetes-bayonne-m.jpg

Sarbatoarea de la Bayonne, a cincea mare adunare populara de pe mapamond
Sarbatoarea de la Bayonne, a cincea mare adunare populara de pe mapamond
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

La Bayonne, în ţara Bascilor franceză, începe miercuri 26 iulie una dintre cele mai populare sărbători din lume, la care sunt aşteptaţi în jur de un milion de participanţi. Din 1932 încoace aceasă "fiesta" s-a ţinut în fiecare an, cu excepţia perioadei cînd Franţa s-a aflat sub ocupaţia nazistă, iar acum a ajuns la a 81-a ediţie.

Numai cine se regăseşte, măcar o dată în viaţă, cum a fost şi cazul meu, în mijlocul unei gigantice mulţimi de oameni îmbrăcaţi toţi în alb şi roşu înţelege forţa emoţionaltă a acestei sărbători. În general pantalonii, fustele, tricourile şi cămăşile sunt albe, culoarea roşie fiind rezervată curelelor, cravatelor, eşarfelor, pălăriilor şi altor accesorii.

Cine nu joacă "jocul" acestei travestiri riscă să încaseze priviri critice şi să se simtă puţin jenat. Zecile de mii de turişti care vin la Bayonne pentru cele cinci zile de "fiesta" sunt însă încîntaţi să se travestească în culorile tradiţionale ale bascilor. In felul acesta se crează un fel de "egalitate" între participanţi, ceea ce ridică enorm gradul de complicitate. Imbrăcaţi la fel, arborînd aceleaşi culori, oamenii devin parcă şi mai volubili şi mai deschişi, intră mai repede în dialog unii cu alţii.

Programul celor cinci zile este punctat de baluri şi curse taurine, de parăzi şi jocuri de tot felul, de tombole, de focuri de artificii, de concursuri şi de prestaţiile multor grupuri folclorice şi muzicale. Trebuie spus de asemenea că alcoolul face parte din distribuţie şi joacă un rol important în stimularea efervescenţei festivaliere, ca şi aspectul gastronomic. Prima zi este una dedicată mai mult familiilor şi copiilor. Anul trecut sărbătoarea de la Bayonne a fost traumatizată de atentatul de la Nisa.

Anul acesta măsurile de securitate sunt excepţionale şi oraşul încearcă să-şi regăsească tonusul normal în materie de bucurie de a trăi. Centrul istoric al oraşului, unde trăiesc în mod normal 7000 de oameni, încasează însă şocul unei imense afluenţe de public în cursul celor cinci zile de dezlănţuire deseori bahică.

Dintre concursurile gastronomice prevăzute menţionez doar unul: campionatul mondial al omletei cu ardei iute.