Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dassault Systèmes: Contract de 1 miliard $ cu Boeing

boeing_787_dreamliner_-_19_iunie_2017_salonul_international_al_aeronauticii_si_spatiului_paris.jpg

Boeing 787 Dreamliner - 19 iunie 2017, Salonul International al Aeronauticii si Spatiului, Paris
Boeing 787 Dreamliner - 19 iunie 2017, Salonul International al Aeronauticii si Spatiului, Paris
Sursa imaginii: 
Pagina de Facebook a Dassault Systèmes

Realizatorul francez de software Dassault Systèmes a încheiat cu Boeing cel mai mare contract din istoria sa, în valoare de 1 miliard de dolari. Contractul vizează digitalizarea întregului lanț de producție al constructorului aeronautic american, de la concepția la realizarea și întreținerea produselor Boeing. Este un acord care se întinde pe o perioadă de 30 de ani, relatează le Figaro, publicație deținută de grupul Dassault.

Este vorba de un program intitulat  3DEXPERIENCE care permite regruparea într-o singură interfață a tuturor etapelor de concepție, producție și gestionare a produselor Boeing dar și ale partenerilor. Acest program va putea controla fluxurile de schimburi între diviziile Boeing dar și între constructor și parteneri. Francezii au câștigat acest contract, unic în felul său, după o evaluare derulată timp de doi ani. Este cel mai important contract semnat vreodată de Dassault Systèmes, care devine astfel partenerul strategic pentru Boeing în aeronautica civilă, apărare dar și spațiu. 

Primul obiectiv al parteneriatului este informatizarea producției colosului american care să îi permită să reducă întârzierile de livrare a produselor. Informatizarea va permite crearea și realizarea efectivă de noi avioane, sateliți și sisteme de apărare dorite de Boeing. Pentru Boeing, această informatizare înseamnă un avantaj strategic și competitiv în special în fața Airbus, care, este un alt partener al Dassault Systèmes.

Parteneriatul dintre cei doi a început în 1986 când Boeing dorea să înlocuiască macheta fizică cu un program informatic pentru a crea avionul Boeing 777, care funcționează din 1995. Mai recent, tot francezii au realizat și informatizarea producției Dreamliner, în uzina din Charleston, în Carolina de Sud.

Acum, Boeing se va folosi de puterea de calcul a acestei platforme 3DEXPERIENCE pentru a concepe patrimoniul informatic. Mai exact, va colecta toate informațiile generate încă din anii 1990 pentru a crea o vastă bibliotecă de referințe. Boeing dorește digitalizarea tuturor programelor sale, adunând toate informațiile existente, de la primele studii pe care le-a făcut și până la exploatare și întreținere.  "Odată regrupat și analizat acest flux de informații, va fi posibilă adaptarea designului și a serviciilor în timp real. Realizăm o platformă de date, care există deja în noua economie, este folosită de Amazon spre exemplu, dar de această dată ea intervine la un colos industrial. Este o premieră", explică Bernard Charlès – președintele-director general al Dassault Systèmes și adaugă: "vor fi reduse etapele de concepție, procesul de dezvoltare va fi transparent iar teoria accidentului industrial nu mai poate interveni – revoluția acum începe".