Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comemorarea atentatului comis împotriva preotului Jacques Hamel

Preotul Jacques Hamel asasinat pe 26 iulie 2016 la Saint-Etienne-du-Rouvray

Miercuri 26 iulie se împlineşte un an de la atentatul comis în Franţa împotriva unei biserici catolice cînd, în plină slujbă religioasă, a fost ucis preotul Jacques Hamel în vîrstă de 85 de ani. Un eveniment care a traumatizat biserica catolică şi a stupefiat opinia publică franceză.

Biserica catolică franceză s-a văzut dintr-o dată ţintă privilegiată a terorismului şi a trebuit, după această dată, să-şi modifice modul de funcţionare. Pretutindeni în Franţa, după cum arată cotidianul Le Figaro într-un dosar dedicat acestui eveniment, bisericile catolice nu se simţeau expuse, ele considerîndu-se nişte simboluri ale păcii şi ale liniştii sufleteşti.

După data de 26 iulie 2016 însă catolicii au fost obligaţi să accepte introducerea unor măsuri de securitate fără precedent. Intrarea publicului şi a credincioşilor în marile edificii religioase a fost reglementată şi supusă controalelor, marile sărbători, precum Crăciunul şi Paştele, s-au derulat sub supraveghere poliţienească.

Iar în ce-l priveşte pe preotul Jacques Hamel, el a fost considerat imediat drept un martir şi comparat cu o altă victimă a fanatismului, cu preotul polonez Jerzy Popieluşko. Acesta din urmă, asasinat în 1984 de agenţi ai securităţii poloneze, a devenit ulterior un simbol al luptei dusă de biserica catolică, condusă de papa Ioan Paul al II-lea, împotriva comunismului. Jacques Hamel este şi el considerat un simbol al războiului pe care islamul radical l-a declarat catolicilor.

De notat în context că în 2016 numărul atentatelor pe planetă a scăzut pentru al doilea an consecuntiv. Este o statistică a guvernului american care precizează că anul trecut au avut loc 11 072 de atentate soldate cu peste 25 600 de morţi dintre care 6700 erau chiar autorii atacurilor. Atentatele recenzate s-au produs în 104 state, ceea ce pune în lumină complexitatea şi amploarea fenomenului. În 2015 au fost comise 11 174 de atentate care au făcut 28 300 de victime.