
Special Paris
Cuba pe drumul lent al altor "revoluţii"
000_mvd2003122323741_0.jpg

Dacă pentru mulţi turişti Cuba rămîne încă un fel de muzeu viu al comunismului, sau mai bine spus al unei utopii care a eşuat, ar fi nedrept să nu vedem cîteva schimbări importante realizate în ultimii ani pe cea mai mare insulă din Caraibe. Într-o depeşă a Agenţiei France Presse sunt enumerate cîteva consecinţe pozitive ale reformelor "tăcute" lansate în ultimii 11 ani de Raul, după ce Fidel l-a desemnat succesor.
Cubanezii pot călători astăzi în străinătate şi pot să-şi creeze propria lor intreprindere. Cuba a restabilit relaţiile diplomatice cu Statele Unite, chiar dacă procesul de normalizare este acum frînat de impetuosul Donald Trump. Anul trecut Cuba a semnat şi un important acord de dialog politic cu Uniunea Europeană.
Pentru cine a trăit într-o ţară comunistă ceea ce se întîmplă acum în Cuba ţine de domeniul miracolului: în ultimii patru ani peste 670 000 de cubanezi au călătorit în străinătate şi 14 000 de cubanezi s-au întors din exil. Cubanezii mai au acces la Internet şi pot să-şi cumpere maşini străine.
Pe plan politic, responsabilii cubanezi nu pot exercita mai mult de două mandate, ceea ce sună ca o veritabilă "revoluţie". Iar în februarie 2018 Raul Castro, care are în prezent 86 de ani, ar urma să părăsească preşedinţia şi să cedeze locul altcuiva la cîrma fostului "paradis comunist tropical" în curs de trezire din hipnoza marxistă. Miercuri 26 iulie Raul Castro va prezida deci pentru ultima oară festivităţile de celebrare a revoluţiei castriste, ceea ce, la nivel simbolic, este o altă veste bună.