Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Revista Le Point: un “portret” al României de azi schiţat de Olivier Guez

roumanie-manif1-gaffuri-ok_0.jpg

Manifestatie a agricultorilor români în fata Parlamentului de la Bucuresti
Manifestatie a agricultorilor români în fata Parlamentului de la Bucuresti
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Revista Le Point publică în numărul ieşit pe 20 iulie notele de călătorie prin România ale jurnalistului Olivier Guez. "La Bucureşti, soarele răsare la Vest" se intitulează reportajul jurnalistului francez, mai degrabă o cronică politică a realităţilor româneşti post-comuniste decît o invitaţie la a face turism în România.

Jurnalist şi scriitor, Olivier Guez a lucrat pentru publicaţii importante din Europa: Le Monde, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Il Foglio. El s-a afirmat prin numeroase reportaje realizate în Europa centrală, în America latină, în Orientul Apropiat. Privirea sa este pătrunzătoare şi critică. Pentru a vorbi despre România el s-a consultat cu oameni în care are încredere şi pe care îi stimează, precum scriitorii Norman Manea, Gabriela Adameşeteanu şi Bedros Horasangian, directoarea revistei Observator Cultural, Carmen Muşat, regizorul Cristian Mungiu, istoricul Ovidiu Pecican.

Citind acest reportaj ale cărui etape principale sunt Bucureşti, Cluj şi Sighet, francezii descoperă o România profund pro-europeană dar extrem de frămîntată politic, "atacată" într-un fel din interior de corupţie. Olviez Guez descrie pe larg vasta mobilizare a tineretului şi a societăţii civile româneşti, la începutul acestui an, în favoarea independenţei justiţiei. Si o citează pe Carmen Muşat cu următoarea analiză legată de peisajul politic românesc, cu accentul pe liberali şi social-democraţi : “Nu există diferenţă ideologică între cele două partide. Liderii lor nu cred în nimic. Ele sunt de fapt două clanuri rivale care se înfruntă pentru împărţirea economiei româneşti. Si unii şi alţii sunt la fel de corupţi. Iată de ce oamenii nu merg la vot."

Pentru a înţelege de unde vine, în România, această lentoare în ce priveşte transformarea trecerii timpului în civilizaţie, jurnalistul francez mai recurge la citate din Emil Cioran, Claudio Magris şi Robert Kaplan, mare reporter american. O scurtă trecere în revistă a istoriei României, din evul mediu pînă la căderea lui Ceauşescu explică multe lucruri.

In prezent, observă Olivier Guez, România se află într-o poziţie geopolitică dificilă. Tot tineretul ei şi majoritatea opiniei publice privesc spre Europa şi spre construcţia europeană ca spre un model salvator. In acelaşi timp, însă, vecinii imediaţi ai României par să se orienteze spre alte orizonturi: autoritarism, populism, naţionalism. Olivier Guez descoperă o Românie "înconjurată" de crize: Ucraina este confruntată cu problema separatismului, Moldova are un preşedinte pro-rus şi problema transnistreană, Ungaria se îndepărtează de valorile europene şi depinde de gazul rus, Bulgaria priveşte şi ea de o vreme mai mult spre fostul "mare frate de la răsărit", Serbia face parte, împreună cu Kosovo, Bosnia şi Macedonia, dintr-o zonă de instabilitate… Iar de partea cealaltă a Mării Negre, Turcia îşi agită nostalgiile neo-otomane, tot aşa cum peste o bună parte a Europei de răsărit se proiectează umbra unui Vladimir Putin, nostalgic al fostei Uniuni Sovietice. Acest tablou geopolitic în care apare plasată România este unui dintre cele mai nuanţate şi mai pertinente schiţate de vreun jurnalist francez în ultimii ani.

Etapa de la Sighet a lui Olivier Guez este un prilej pentru rememorarea anilor cînd evreii din România au pierit, fie prin deportarea lor (de către regimul de atunci al Ungariei) în lagărele germane, fie prin deportarea, de către regimul Antonescu, în Transnistria.

Ciudată impresie am, citind acest excelent reportaj, că istoria apasă în continuare greu asupra României… ca şi incompentenţa clasei sale politice. In acest număr din Le Point, apărut în plină perioadă de vacanţe, portretul României creionat cu precizie şi justeţe de Olivier Guez nu este de loc de natură să-l invite pe cititorul revistei să-şi programeze în viitorul apropiat vreo vacanţă în România. Personal consider că în acest punct a uitat Oliviez Guez să lase o mică fereastră întredeschisă…