Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Simțul artificial: Un implant vă poate da al șaselea simț

northsensec4_600x600.jpg

North Sense este un organ senzorial artificial autonom. Pentru cei care doresc sa devina cyborg.
North Sense este un organ senzorial artificial autonom. Pentru cei care doresc sa devina cyborg.
Image source: 
https://cyborgnest.net/

Un român a ajuns în ultimele zile în centrul presei franceze și britanice pentru o invenție ce nu poate fi deloc trecută cu vederea. Omul a creat o busolă subcutanată care indică nordul. North Sense este un micuț aparat care permite o mai ușoară orientare în spațiu. Este o plăcuță transparentă de trei cm lungime și un cm grosime, cântărește 8 grame și se fixează precum un pierceing. El vibrează odată ce este orientat spre nord. În loc să aibă doar cinci simțuri, precum orice muritor, Liviu Babitz deține un al șaselea: cel al nordului. Un rebel high-tech ori un hacker al creierului, cam așa este văzut de presă care pune și un semn de întrebare: ați implanta ceva în voi pentru a câștiga un nou simț?

Liviu Babitz este cel care a creat acest aparat electonic. Născut în România în urmă cu 36 de ani, a plecat din țară pe când avea 10 ani, în Israel, iar acum trăiește alături de familie în Londra. El spune că industria implanturilor inteligente este în plin avânt, dar, până acum este exclusiv medicală: pacemakerul, pompa cu insulină, proteza articulară, inima artificială. Apoi, indiustria high-tech investește masiv în a face obiectele cât mai inteligente – telefoanele, mașinile, locuințele. Așa a ajuns să se întrebe de ce nu am face direct creierul uman mai eficace și mai perceptiv:

"North Sense este o tehnologie care permite oamenilor să își prelungească simțurile. Avem fiecare simțurile pe care le știm, dar în jurul nostru există multe altele pe care nu le percepem ori nu le vedem, există culori, sunete și multe altele care ne înconjoară în spațiile în care ne aflăm. Am decis să deschidem această ușă și să lăsăm oamenii să simtă și mai mult.

Poate acest aparat să controleze creierul ?

Nu poate controla creierul dar scopul este de a comunica cu el. Aceasta este diferența între un instrument și un simț. Exită oameni care deja mi-au spus că ne aflăm în 2017, avem cu toții o busolă pe telefoanele noastre, de ce am avea nevoie de una atașată de corp. Busola este un instrument pe care îl folosești cu creierul tău. Decizia de a o folosi ne aparține: o scot din buzunar și o folosesc iar apoi o repun la loc. Nu îmi voi da jos urechile la finele acestei conversații și nu “debranșăm” gustul odată ce am terminat de mâncat. Toate acestea sunt parte din noi. Astfel că North Sense nu mă întreabă și nici eu nu îl întreb atunci când vreau să aflu unde este nordul. Pur și simplu îmi dă informația de care am nevoie. 

L-ați implantat pe corpul dumneavoastră?

Da, îl am din decembrie anul trecut, de câteva luni deci. Este interesant, un prim pas în această lume. Am început cu ceva foarte simplu din punct de vedere al semnalului transmis la creier. A adăugat multe percepției mele, orientării mele în spațiu și mi-a deschis apetitul pentru acest viitor pe care îl avem în fața noastră. Este puțin din ceea ce simțeam în anii ‘90 când stăteam în fața unui ecran al unui calculator. Te uitai la el, nu avea culori, era extrem de simplu, nu era conectat la internet dar știai că toate acestea vor veni ulterior. Exact în acest punct ne aflăm acum cu North Sense – suntem în pragul unei lumi întregi de extra-simțuri.

Are un ecran și butoane?

Nu, cred că este probabil singurul aparat din lume care nu are ecran ori vreun buton pentru a-l porni ori stinge. Nu face vreo lumină dar nici zgomot. A fost conceput cât se poate de minimalist, practic ca și un organ al corpului, unul extern. Așa încât nu am încercat să stea cât mai tehnologic pe corp ci cât mai natural.

Poate fi controlat dintr-o sursă externă, precum telefonul mobil ?

Nu neapărat controlat dar există o aplicație prin care putem adapta intensitatea ori durata în care corpul uman primește vibrațiile de fiecare data când suntem orientați spre nord. Am dorit să dăm posibilitatea ca fiecare client să aibă aparatul adaptat pentru nevoile sale. Dar, aparatul nu depinde de internet, telefon sau de orice altă sursă exterioară.

Vă vedeți copilul purtând un astfel de aparat când va mai crește?

Este deja foarte interesat de această lume, creierul copiilor în general este unul foarte curios. Pur și simplu nu se pune problema dacă să îl aibă sau nu, deja dorește orice este un plus față de ceea ce are deja. Copiii cred în Superman, Spiderman, Moș Crăciun. Să aibă simțuri în plus pentru el este foarte natural în lumea în care el trăiește.

Cine sunt clienții dumneavoastră?

Oricine – avocați, artiști, ingineri, contabili, președinți de companii, paleta este largă. Femei și bărbați din 24 de țări deja. Este destul de greu să țintim o anumită piață dar ne doream un produs pe care practic oricine și l-ar dori. Componentele electronice sunt fabricate în Israel, sistemul de ancorare în Germania iar un silicon special care împachetează toate acestea este fabricat în Statele Unite.  Știu că unii vor spune că este foarte ciudat ce am conceput. Dar dacă stăm puțin și ne gândim la tot ceea ce am creat, am făcut pentru că avem simțuri și ne-am obișnuit să ne luăm simțurile ca atare, ca ceva ce există în noi. Întreaga industrie a muzicii există pentru că avem auz. Industria parfumurilor există pentru că avem un miros. Tot ce există în lume există pentru că noi avem simțuri”.

Liviu Babitz nu vrea să se oprească aici, se gândește să inventeze și alte aparate implantabile. Spre exemplu unul care să detecteze zonele contaminate cu produse chimice.

 

Cristina Teaca în dialog cu Liviu Babitz - inventator North Sense