Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron: Asasinii părintelui Hamel au eșuat în a exacerba frica în rândul francezilor

parintele_auguste_moanda-phuati_slujeste_la_biserica_saint-etienne_de_cinci_ani._el_a_fost_bulversat_de_moartea_fratelui_spiritual_parintele_jacques_hamel.jpg

Parintele Auguste Moanda-Phuati slujeste la biserica Saint-Etienne de cinci ani. El a fost bulversat de moartea fratelui spiritual, parintele Jacques Hamel.
Parintele Auguste Moanda-Phuati slujeste la biserica Saint-Etienne de cinci ani. El a fost bulversat de moartea fratelui spiritual, parintele Jacques Hamel.
Sursa imaginii: 
Géraud Bosman-Delzons/RFI

În Franța, la un an de la moartea părintelui Jacques Hamel, ucis de doi jihadiști, o ceremonie națională a fost organizată miercuri dimineață în memoria sa. Președintele Emmanuel Macron i-a adus un omagiu chiar la biserica unde părintele Hamel a slujit.

“Franța nu va combate nicio religie și nici nu vrea să se substituie vreuneia” a afirmat șeful statului într-un discurs susținut în afara bisericii unde părintele de 85 de ani a fost ucis de doi jihadiști. Se întâmpla la 12 zile după atentatul de la Nisa în care au murit 86 de oameni.

« Fiecare religie trebuie să ducă partea sa de luptă pentru ca niciodată ura să nu poată triumfa », a adăugat președintele Emmanuel Macron. « Cei doi teroriști au crezut cu siguranță că vor putea semăna printre francezi dorința de represalii, de răzbunare, dar au eșuat », a continuat președintele Emmanuel Macron și a salutat solidaritatea exprimată după acest eveniment care a bulversat Franța.

Ceremonia religioasă a debutat cu un minut de reculegere, la ora 9 :00 fix când părintele Hamel, în urmă cu un an, pe 26 iulie 2016 își începea liturghia în fața a cinci persoane – trei călugărițe din Saint Vincent de Paul și un cuplu de octogenari, obișnuiți ai acestei parohii. Cele trei credincioase au asistat la ceremonia de miercuri dar nu și cuplul de octogenari. Pentru aceștia durerea este în continuare prea puternică. Guy Coponet, în vârstă de 87 de ani a fost și el înjunghiat în atac. A supraviețuit în urma a două operații chirugicale.

La ceremonie a  fost prezent și premierul Edouard Philippe și ministrul de Interne Gérard Collomb. Sute de persoane au asistat la ceremonia retransmisă pe un mare ecran situat în exteriorul bisericii construite în secolul al XVI-lea. 

« Surâsul părintelui Jacques Hamel a devenit unul de rezistență, al umanismului care se opune obscurantismului», a continuat președintele Emmanuel Macron. Părintele paroh Auguste Moanda-Phuati a declarat pentru RFI că « prin atentatul de la Saint Étienne du Rouvray s-a încercat instigarea la ură, a religiilor unele împotriva altora, a oamenilor. Este un eșec total ».

Preotul Jacques Hamel, descris de cunoscuți ca fiind un om extrem de simplu, devotat și discret, începea liturghia pe 26 iulie 2016 când a fost asasinat de doi tineri. Gruparea radicală Statul Islamic a revendicat ulterior responsabilitatea pentru acest atac. O procedură a fost deschisă pentru ca părintele Jacques Hamel să fie beatificat de Vatican, ca și martir. Papa Francisc a cerut ca perioada de cinci ani care există în mod normal între decesul unei persoane și demararea procesului de beatificare, să nu se aplice în acest caz.