Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Venezuela: criză, grevă generală şi multiple incertitudini

venezuela_manif_etudiants_maduro_2014_0.jpg

Manifestatii ale studentilor împotriva puterii de la Caracas
Manifestatii ale studentilor împotriva puterii de la Caracas
Sursa imaginii: 
credit foto: RFI / AFP PHOTO / JUAN BARRETO

În Venezuela opoziţia a lansat un apel la o grevă generală de 48 de ore în semn de protest faţă de numeroasele manevre politice ale preşedintelui Nicolas Maduro care se agaţă cu orice preţ de putere. La iniţiativa sa, duminică, ar urma să fie aleasă o Adunare Constituantă în paralel cu Parlamentul controlat de opoziţie.

Venezuela a intrat într-o criză politică extrem de gravă care se adînceşte, pe fondul unui socialism muribund încarnat de preşedintele Maduro. 70 la sută dintre venezueleni se opun acestei “lovituri de stat” instituţionale care ar urma să fie desemnarea unei adunări reprezentative paralele. In mintea lui Maduro logica a fost simplă: întrucît Parlementul este controlat de opoziţie el vrea să creeze un altul, controlat de mişcarea sa. De notat că, în aceeaşi logică, opoziţia a desemnat o nouă Curte supremă, în paralel cu Tribunalul suprem controlat de putere.

Nicolas Maduro, succesorul lui Hugo Chavez în Venezela, are de partea sa armata compusă din 232 000 de oameni. Un lider al opoziţiei eliberat luna aceasta din închisoare lansează însă un apel în direcţia militarilor pentru a nu mai spirijini politica lui Maduro.

Cel care se vrea iniţiatorul unei noi forme de socialism în America latină a reuşit de fapt să ruineze ţara cu cele mai mari resurse de petrol de pe continentul american. Zeci de mii de venezueleni se aprovizionează din Columbia iar unii încearcă chiar să se refugieze în această ţară vecină temîndu-se că după alegerile de duminică ar putea izbucni un război civil. Manifestaţiile anti-Maduro din ultimul timp s-au soldat cu 103 morţi şi cu sute de persoane arestate.

Tările occidentale cer puterii de la Caracas să organizeze alegeri legislative normale, iar Statele Unite ameninţă cu instituirea unor sancţiuni. Mandatul lui Maduro se termină în ianuarie 2019, dar el încearcă deja să pună în mişcare strategii pentru a rămîne la putere.