Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Arma sancţunilor: eficientă rareori şi doar asociată cu o viziune politică

2013-10-04t142702z_508600383_gm1e9a41qa001_rtrmadp_3_usa-fiscal_0.jpg

Sediul Congresului american la Washington
Sediul Congresului american la Washington
Image source: 
Credit foto: rfi/REUTERS/Jonathan Ernst

Congresului american a adoptat noi sancţiuni împotriva Rusiei, ceea ce a provocat furia Moscovei dar şi neliniştea europenilor. Si Iranul îşi exprimă temerea că administraţia Trump ar putea refuza să mai respecte acordul semnat cu Iranul în iulie 2015 pe marginea programului nuclear iranian. Mulţi analişti consideră în prezent arma sancţunilor este eficientă rareori şi doar asociată cu o viziune politică.

Sancţiunile sunt o armă rapidă utilizată de americani dar care riscă să nu-şi mai facă efectul scontat. Ea nu a funcţionat în orice caz în Cuba, nu este eficientă în cazul Coreii de Nord, şi nici Iranul nu a cedat în faţa ei.

In cazul Rusiei situaţia este şi mai complicată, mai ales că europenii au interese economice în această ţară. Proiectul de normalizare a relaţiilor cu Rusia, pe care îl anunţase Donald Trump la ora la care era candidat la prezidenţiale a devenit total iluzoriu.

Americanii au însă reproşuri serioase de formulat la adresa Moscovei, mai ales că se acumulează dovezi legate de interferenţele ruşilor în campania pentru prezidenţiale din State Unite. S-ar putea ca în viziunea unor responsabili de la Washington faptul că ruşii s-au amestecat în campania americană să fie considerat mai grav decît anexarea Crimeii şi destabilizarea Ucrainei.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko salută însă decizia Congresului american, care mai trebuie aprobată de Senat. Kievul este cu atît mai mulţumit cu cît Congresul american a prevăzut un mecanism prin care Donald Trump se va vedea privat de dreptul de a suspenda sancţiunile.

La Paris, la Berlin, la Bruxelles reacţiile sunt mai nuanţate. Pînă acum europenii şi americanii şi-au coordonat eforturile cînd a fost cazul să decreteze sancţiuni la adresa ruşilor. Decizia Congresului american apare deci, în ochii europenilor ca fiind unilaterală. Comisia europeană a dat un comunicat în care îşi exprimă poziţia şi rezervele, inclusiv temerea că independenţa energetică a Uniunii Europene va avea de suferit.