Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Secetă și incendii: Fenomenele se vor intensifica atenționează meteorologii

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Mii de hectare arse și zeci de mii de oameni evacuați. Incendiile care au lovit Franța, Italia și Portugalia survin într-o perioadă de secetă. Meteorologii atenționează că schimbările de climă pot avea un impact negativ.

Italia, Portugalia și Franța, cu excepția Corsicii, au înregistrat vara aceasta cu 30% mai puține precipitații decât în mod normal. În Corsica, de la începutul lunii iulie nu a mai căzut niciun strop de ploaie, ceea ce este total anormal, spun meteologii. Iar în Italia și Portugalia cel mai rău a fost în primăvară când s-a înregistrat un deficit de ploi.

În Portugalia, violente incendii de pădure continuă să aibă loc în condițiile în care 72% din terenuri înregistrează o secetă extremă de la finele lui iunie. Și nu doar lipsa apei este problema majoră ci și temperaturile – luna iunie a fost una dintre cele mai călduroase în cea mai mare parte a Europei. Ïn cazul Portugaliei nu s-au înregistrat astfel de temperaturi niciodată de la înființarea institutului de meteorologie, în 1931.

Iar cu schimbările de climă, tot mai des aceste valuri de căldură vor reveni. Ceea ce înseamnă că terenurile vor rămâne aride căci apa se va evapora foarte repede. Ne îndreptăm către o secetă extremă, în special pe timpul verii, atenționează meteorologii francezi. Aerul tot mai cald înseamnă o vegetație tot mai seacă, ușor inflamabilă. Cu cât mercurul urcă în termometre, cu atât riscul de declanșare a unor incedii crește. Iar astfel de condiții meteorologice ajută incendiile să crească în intensitate iar pompierii se văd astfel în imposibilitatea de a le stinge.

O altă constatare a meteorologilor: sezonul propice producerii de incendii a crescut: din iunie în octombrie față de iulie – august până acum câțiva ani. Europa mediteraneană este afectată cel mai frecvent. Recent, Portugalia a adoptat o reformă ce vizează reducerea numărului de plantații de eucalyptus. Această specie extrem de inflamabilă ocupa în 2010 o suprafață de 812.000 de hectare, o creștere de 13% comparativ cu 1995.