Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili a rămas fără naționalitatea ucraineană

fostul_presedinte_georgian_mihail_saakashvili_a_devenit_oponentul_lui_petro_porosenko_in_ucraina.jpg

Fostul presedinte georgian Mihail Saakashvili a devenit oponentul lui Petro Porosenko în Ucraina
Fostul presedinte georgian Mihail Saakashvili a devenit oponentul lui Petro Porosenko în Ucraina
Sursa imaginii: 
REUTERS/David Mdzinarishvili

Lovitură de teatru în Ucraina : autoritățile au decis să îi retragă naționalitatea ucraineană fostului președinte georgian Mihail Saakașvili. În urmă cu doi ani, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko l-a numit guvernator de Odesa și i-a acordat un pașaport ucrainean. Între timp, relația s-a deteriorat iar Mihail Saakașvili a trecut în opoziție. Si-a creat și o formațiune politică. Acum, pentru a se debarasa de un rival, unul care jena, președintele ucrainean Petro Poroșenko a recurs la o manevră mai puțin democratică: retragerea naționalității.

Fostul președinte georgian se afla la New York în momentul în care a aflat că serviciul de migrație ucrainean i-a retras naționalitatea ucraineană. Se pregătea să se reîntoarcă la Kiev la finele săptămânii. Pentru RFI, Mihail Saakașvili a confirmat situația. Cel mai probabil va solicita azil politic în Statele Unite chiar dacă afirmă că dorește să revină în Ucraina, în arena politică, cât mai repede posibil.

Pentru președintele ucrainean Petro Poroșenko campania prezidențială din 2019 a început deja. Acesta se pare că a decis să își elimine adversarii, indiferent prin ce mijloc. Schema este simplă: Petro Poroșenko este un președinte-oligarh a cărui popularitate a tot scăzut în timp ce Saakașvili a devenit un reformist populist, preferat de ucrainieni. Jucând cartea naționalității și împingându-și rivalul în exil, Petro Poroșenko revine la practicile autoritare care fac foarte rău imaginii țării, comentează presa franceză.

Petro Poroșenko deschide practic și calea extrădării către Georgia, unde, Mihail Saakașvili este anchetat. De altfel consilierul ministrului de Interne a motivat retragerea naționalității prin aceea că “Parchetul georgian a informat recent Ucraina despre fapte ce nu erau cunoscute în momentul în care i-a fost acordată cetățenia lui Mihail Saakașvili și care au fost ascunse intenționat”.

Criticat pentru stilul său autoritar, Mihail Saakașvili a condus Georgia timp de aproape un deceniu. Este căutat de autoritățile de aici pentru “abuz de putere” o acuzație politică, spune el. În 2016 a demisionat din postul de guvernator al Odesa, denunțând barierele care i se pun în lupta anticorupție.   

Luna aceasta, la Tbilissi, Petro Poroșenko s-a întâlnit cu omologul său georgian anunțând că vor să lucreze împreună pentru a adera la Uniunea Europeană.