Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Preşedintele Macron: "Nu există ţară capabilă să-i primească pe toţi migranţii economici"

000_par7676892_0.jpg

Imigranti fara acte în regula manifestînd la Paris pentru reglementarea situatiei lor
Imigranti fara acte în regula manifestînd la Paris pentru reglementarea situatiei lor
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi. fr

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat că preconizează crearea unor centre de primire prentru migranţi în Libia. El a făcut această declaraţie în contextul unei vizite efectuată joi 27 iulie la un centru pentru refugiaţi de lîngă Orléans. Franţa, mai puţin expusă decît Italia şi Grecia în faţa exodului migrator, duce o politică de descurajare a imigraţiei clandestine.

"Nu există nici o ţară capabilă să-i primească pe toţi migranţii economici din lume". Iată o frază memorabilă rostită de preşedintele Macron, care s-ar putea să facă o lungă carieră mediatică. La fel ca o fraza rostită de socialistul Michel Rocard în urmă cu peste două decenii, pe cînd era prim ministru. “Franţa nu poate primi toată mizeria lumii” a spus el atunci.

Europa, care a reuşit cît de cît, cu bani mulţi, să oprească exodul care venea dinspre Turcia, este în prezent confruntată cu migranţii care vin din Libia. Acolo nu există interlocutor pentru că statul de fapt nu funcţionează. Recent Emmanuel Macron a încercat o operaţiune de mediere între cele două facţiuni rivale care menţin de şase ani o criză permanentă în Libia. Intre opt sute de mii şi un milion de persoane aşteaptă, în această ţară, în condiţii extrem de dificile, o ocazie pentru a traversa în Europa. Exploatarea mizeriei şi a suferinţei umane de către reţelele de traficanţi a devenit un scandal internaţional, iar Franţa speră să poată frîna activitatea traficanţilor prin organizarea, în Libia, de centre (hot-spot) pentru examinarea candidaţilor la azil.

O altă problemă pe care o are Franţa se situează la graniţa cu Italia. In fiecare zi, scrie cotidianul Le Figaro, în jur de o mie de imigranţi ilegali sunt arestaţi la Nisa şi retrimişi de unde au venit, în Italia. Justiţia franceză îi sancţionează în prezent şi pe militanţii care, în numele drepturilor omului, îi ajută pe clandestini să treacă în Franţa sau le facilitează posibilitatea de a ajunge la Paris sau la Calais.

Emmanuel Macron încearcă, în această primă fază a manadatului său, să dea un exemplu de fermitate pe toate planurile, inclusiv pe cel legat de frînarea imigraţiei ilegale.