
Special Paris
Siria: regiunea Idlib, controlată de Al-Qaida, devine o problemă internaţională
2017-05-20t155041z_1746573490_rc1b29291560_rtrmadp_3_mideast-crisis-syria_0.jpg

S-ar spune că în Siria occidentalii cîştigă din punct de vedere strategic pe de o parte dar pierd pe de altă parte. Raqa şi Idlib sunt două exemple care pun în lumină şi complexitatea peisajului etnic, religios şi clanic din Siria.
La Raqa înaintarea este dificilă, forţele coalizate pentru a-i alunga pe jihadişti au avut nevoie de două luni ca să cucerească jumătate din oraş. Intre 20 000 şi 50 000 de civili mai sunt încă ostatici ai jihadiştilor care au ocupat Raqa în 2014.
La Idlib situaţia apare oarecum suprarealistă în ochii Europei şi a Americii pentru că aici s-au luptat între ele două forţe care, în egală măsură, urmăresc distrugerea Occidentului şi a modelului de societate occidental. Mai precis, branşa siriană a Al-Qaidei i-a expulzat din regiune pe salafişti (aceştia din urmă sprijiniţi de Turcia şi Qatar). Amintesc că aceste două grupuri s-au coalizat iniţial pentru a alunga, în 2015, din Idlib, trupele guvernamentale siriene.
Numărînd două milioane de locuitori, dintre care nouă sute de mii sunt persoane deplasate, provincia are o importanţă strategică fiind situată la graniţa cu Turcia. Pe aici au primit de altfel insurgenţii sirieni numeroase arme şi ajutoare. Tot pe aici pot însă acum pleca spre Turcia şi spre Europa diverşi indivizi sau chiar grupuri cu misiuni teroriste.
Cotidianul Le Figaro semnalează însă că pentru moment Idlib nu reprezintă o prioritate, nici pentru puterea de la Damasc, nici pentru ruşi şi nici pentru americani. Comentatorii francezi consideră că Bachar al-Assad vrea să tranforme reluarea sub control a regiunii Idlib într-o chestiune internaţională, tocmai datorită faptul că de acolo pot pleca jihadişti spre alte ţări.