Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Deputații francezi au votat legea de moralizare a vieții publice

adunarea_nationala_a_votat_pe_27_iulie_2017_legea_prin_care_parlamantarii_nu_isi_pot_angaja_familia_ca_si_colaboratori.jpg

Adunarea Nationala a votat pe 27 iulie 2017 legea prin care parlamantarii nu isi pot angaja membrii familiei ca si colaboratori
Adunarea Nationala a votat pe 27 iulie 2017 legea prin care parlamantarii nu isi pot angaja membrii familiei ca si colaboratori
Sursa imaginii: 
REUTERS/Charles Platiau

Parlamentarii francezi nu își vor mai putea angaja familia. O lege a fost votată joi de Adunarea Națională. Subiectul a împărțit clasa politică franceză după afecerea Penelope Fillon – soția candidatului la prezidențiale François Fillon acuzat că și-a angajat fictiv soția. Penelope Fillon ar fi primit aproximativ jumătate de million de euro ca și atașat parlamentar al soțului ei, în cei cinci ani de mandat. Nimeni nu își aduce aminte să o fi văzut vreodată pe Penelope Fillon la Adunarea Națională sau în circumscripția pe care François Fillon o reprezenta. 

Mult timp această practică a fost admisă ca o cutumă dar totul a izbucnit odată cu afacerea "Penelopegate". Un subiect care a acaparat actualitatea franceză și campania prezidențială. Devenit un punct sensibil, practica trebuia să dispară căci devenise responsabilă de o parte a neîncrederii cetățenilor vis-a-vis de aleși.

Printr-un vot cu mâinile ridicate, deputații au votat că nu își vor putea angaja membrii apropiați ai familiei – partenerul de viață, concubinul, părinții, copiii și nici família tuturor acestora. În caz contrar, pedeapsa este de 3 ani de închisoare și 45.000 de euro amendă. Președintele Emmanuel Macron a apărat cu ardoare această reformă cunoscută sub numele  de “moralizare a vieții publice”.

De partea lor, senatorii au încercat să mențină această practică. La mijlocul lui iulie, au votat împotriva acestei legi. Chiar a doua zi, puși în fața unor reproșuri provocate de această decizie, membrii Camerei superioare s-au reunit pentru un nou vot și au optat în cele din urmă pentru reformă.

La Adunarea Națională, a existat un consens majoritar dar au fost emise și critici. De la Republicanii, Julien Aubert spune că "se procedează, precum în cazul febrei porcine: unul este bolnav iar noi omorâm toate porcinele". Deputata Alice Thourot de la partidul prezidențial La Republique En Marche – majoritar la Adunarea Națională, spune că această reformă este necesară pentru a fi recâștigată încrederea francezilor și că  « nu sunt puși în discuție cei care au lucrat cu adevărat ». Philippe Vigier este deputat pentru UDI - Uniunea Democraților și Independenților și a cerut ca măsura să se aplice și grupurilor parlamentare și să nu se meargă pe ideea « hoțul neprins negustor cinstit ».

Și totuși, practica nu va dispare complet căci pe culoarele parlamentare franceze există în vogă un sistem prin care aleșii își angajează familiile între ei. Prosperitatea și liniștea mesei de Crăciun este astfel salvată, conchide le Figaro.