Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Statul francez naționalizează temporar șantierele navale STX din Saint Nazaire

o_constructie_pe_santierul_naval_stx_din_saint_nazaire_in_decembrie_2016.jpg

O constructie pe santierul naval STX din Saint Nazaire în decembrie 2016
O constructie pe santierul naval STX din Saint Nazaire în decembrie 2016
Sursa imaginii: 
LOIC VENANCE / AFP

Este o decizie ririsimă, luată pentru a negocia în cele mai bune condiții viitorul șantierului naval. Este prima mare decizie a executivului francez. Pentru un cost de 80 de milioane de euro, statul se pregătește să devină unicul proprietar a șantierelor navale situate în Saint Nazaire cu obiectivul principal de a apăra interesele strategice ale Franței. 

Statul francez era și până acum proprietar – dar a doar 33 % din acțiuni. Restul sunt deținute de grupul STX Offshore and Shipbuilding din Coreea de Sud. Negocieri s-au derulat cu italienii de la grupul Fincantieri care, doreau să dețină 55% din acțiunile șantierului. Ele au fost deschise încă din timpul vechiului guvern francez.

Noul executiv a dorit să negocieze o schemă de 50%  – 50% pentru a echilibra interesele franceze pentru acest șantier considerat strategic pentru țară. Dar, o egalitate de forțe nu este ceea ce își doreau italienii care, prin vocea ministrului Dezvoltării Economice - Carlo Calenda au refuzat oferta afirmând că Roma stabilise o linie roșie: Fincantieri trebuie să dețină capitalul majoritar, adică un minim de 51% și Consiliul de Administrație.

Dar, Paris insistă să continue discutia. Ministrul Economiei, Bruno Le Maire spune că se va deplasa săptămâna viitoare la Roma unde speră să găsească modalitățile de încheiere a acestui acord industrial european în domeniul construcției navale, cu implicații civile și militare. 2.700  de persoane lucrează în prezent pe acest șantier care are pe agendă comenzi de 12 miliarde de euro, pentru următorii 11 ani. 

Ultimul val de naționalizări a avut loc în Franța în timpul puterii socialiste, în 1981. Ministrul Economiei, Bruno Le Maire spune că acum « Franța vrea să își ia toate garanțiile că această unitate nu va pleca într-o zi către o altă putere economică mondială non-europeană », referindu-se astfel la China. Ministrul Bruno Le Maire a refuzat în discursul său să utilizeze termenul de « naționalizare » și a vorbit despre o « operațiune de preemțiune », una “temporară ».

Statul, care dispune de 33% din STX Franța, avea până vineri la miezul nopții posibilitatea de a-și exersa dreptul de preemțiune asupra celor 66% din acțiunile rămase și deținute de sud-coreenii de la STX Offshore and Shipbuilding. Sâmbătă, justiția coreană ar trebui să ratifice juridic vânzarea acestui grup aflat în dificultate. Naționalizarea va costa 80 de milioane de euro, iar de ea se va ocupa Agenția Participațiilor Statului.

Decizia Franței a fost salutată dar și criticată, de politicieni și presă. Ministrul Bruno Le Maire se apără și spune că « Franța își apără interesele, la fel ca alte țări europene ».