Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Australia : Autoritățile au dejucat un proiect de atentat cu bombă într-un avion

autoritatile_australiene_au_retinut_patru_persoane_sambata_spre_duminica_noaptea_20_spre_30_iulie_2017.jpg

Autoritatile australiene au retinut patru persoane sambata spre duminica, 20 spre 30 iulie 2017
Autoritatile australiene au retinut patru persoane sambata spre duminica, 20 spre 30 iulie 2017
Sursa imaginii: 
REUTERS/David Gray

Pentru șeful poliției federale, Andrew Colvin, fărăr niciun dubiu, proiectul de atac este unul de inspirație islamică. Autoritățile au descins sâmbătă noapte în mai multe cartiere din Sydney. Au descoperit materiale explozibile și au reținut patru persoane. 

Legea australiană permite anchetatorilor să rețină aceste persoane până la o săptămână fără a le inculpa. Controalele de securitate au fost întărite considerabil în aeroporturile australiene, atât pentru zborurile domestice cât și cele internaționale.“Examinăm informațiile conform cărora sectorul aeronautic era ținta potențială a  acestui atac”, a explicat Andrew Colvin.

Este pentru prima dată când Australia este vizată de un complot atât de elaborat, a precizat premierul Malcolm Turnbull. Autoritățile nu au ridicat nivelul de alertă teroristă – el este menținut la 3 din 5. Din septembrie 2014, ultima dată când a fost ridicat nivelul de alertă teroristă în Australia au fost dejucate 12 atacuri iar aproximativ 60 de persoane au fost inculpate. 

O coaliție internațională condusă de Washington și din care Australia face parte desfășoară raiduri aeriene contra grupării jihadiste Stat Islamic în Siria și Irak, din vara lui 2014.