Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


China în sărbătoare: Armata roșie împlinește 90 de ani

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

O impresionantă paradă militară a avut loc în nordul țării, pe cel mai mare câmp militar din Asia, sub ochii președintelui Xi Jinping. 

Această imensă defilare a fost anunțată cu doar câteva ore înainte de deschidere. Presa străină nu a fost autorizată să asiste. Evenimentul a fost transmis în direct la televiziunea națională. 12.000 de soldați au defilat, o sută de avioane militare au survolat cerul, elicoptere au realizat numărul « 90 » în aer.  O demonstrație de forță care s-a încheiat cu prezentarea unei noi generații de rachete intercontinentale, Dong Feng 31 AG, capabile să lovească ținte aflate la 11.000 de km distanță.

Într-un discurs pronunțat în fața trupelor, Xi Jinping a cerut armatei să fie pregătită să combată orice  eventual atac.  În câteva luni va avea loc congresul Partidului Comunist când ar trebui aleasă noua echipă care va conduce țara. Această defilare este așadar ocazia pentru Xi Jinping de a aminti că el este singurul om puternic pe care China poate conta, relatează presa franceză. 

El a invitat soldații să servească Partidul Comunist aflat la putere. « Ascultați și urmați mereu ordinele partidului », a subliniat președintele Xi Jinping. Potrivit agenției de presă China nouă, este pentru prima dată când China marchează crearea Armatei roșii, pe 1 august 1927.