Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nicolas Maduro : « Împăratul Donald Trump ar fi vrut să interzică poporului venezuelean dreptul la vot »

presedintele_nicolas_maduro_a_votat_pentru_adunarea_constituanta_in_deschiderea_birourilor_de_vot_la_caracas_30_iulie_2017.jpg

Presedintele Nicolas Maduro a votat pentru Adunarea Constituanta in deschiderea birourilor de vot, Caracas, 30 iulie 2017
Presedintele Nicolas Maduro a votat pentru Adunarea Constituanta in deschiderea birourilor de vot, Caracas, 30 iulie 2017
Sursa imaginii: 
Miraflores Palace/Handout via REUTERS

Venezuelienii au fost chemați duminică la vot – de președintele Nicolas Maduro. Nu și de opoziție care a cerut boicotarea acestor alegeri prin care șeful statului dorește crearea unui nou organism: Adunarea constituantă cu 545 de membri. Votul s-a desfășurat într-un climat de tensiune căci această Adunare ar urma să îi sporească puterea impopularului președinte Nicolas Maduro. De altfel, cei 6.100 de candidați care au concurat pentru un mandat în această Adunare provin cu toții din rândurile Partidului Socialist, opoziția nu a avut niciun candidat. 

Aflată într-o gravă criză economică, Venezuela este din aprilie scena unor proteste prin care este contestată puterea socialistă. Protestele s-au soldat deja cu 115 morți. Autoritățile au confirmat pentru ziua de sâmbătă decesul a două persoane – un candidat și un manifestant în timp ce opoziția vorbește despre cinci morți doar pentru ziua de sâmbătă. Duminică, un candidat a fost împușcat la domiciliul său. În manifestația care a avut loc duminică a fost ucis și un responsabil al opoziției iar patru membri ai forțelor de ordine au fost răniți într-o explozie produsă în protestele din Caracas.

Președintele Nicolas Maduro a catalogat acest scrutin ca fiind « cel mai bun mijloc de a pune capăt insurecției armate ». Pentru opoziție, care a boicotat votul, alegerile reprezintă "ultima etapă pe calea instaurării dictaturii".

Acest nou organism, Adunarea constituantă îi va permite lui Nicolas Maduro să dizolve Adunarea Națională care există în prezent și unde opoziția este majoritară de la alegerile legislative din decembrie 2015. În plus, să întârzie organizarea viitoarelor alegeri prezidențiale și să rescrie legea electorală pentru ca Nicolas Maduro să fie menținut la putere.

Scrutinul a fost condamnat de numeroase țări. Statele Unite, prima piață pentru industria petrolieră venezueleană, au sancționat săptămâna trecută 13 responsabili de la Caracas și promit măsuri economice. Columbia vecină a atenționat că nu va recunoaște rezultatul scrutinului. "Împăratul Donald Trump ar fi vrut să interzică poporului să își exercite dreptul de vot », a acuzat președintele Nicolas Maduro.  Și a continuat : « nicio putere de pe Pământ  nu poate priva cetățeanului venezuelean dreptul său de vot » adăugând că «  această nouă Adunare marchează debutul unei noi ere de luptă ».

Nicolas Maduro, venit la putere după decesul lui Hugo Chavez în 2013, susține că este victima unui complot venit de la dreapta venezueleană sau una externă și neagă că ar avea vreo responsabilitate în grava criză economică pe care o cunoaște țara ce se confruntă cu o inflație galopantă și o penurie de alimente și medicamente.  « Nu este doar o fraudă constituțională dar și cea mai mare eroare din istorie a lui Nicolas Maduro », a declarat unul dintre șefii opoziției, Freddy Guevara, în timpul unei conferințe de presă.

Crearea acestei Adunări a fost respinsă în urmă cu două saptămâni de 7 milioane de oameni care au participat la un referendum în acest sens. Zeci de birouri de vot au fost incendiate sâmbătă.  În întreaga țară, 230.000 de soldați au fost mobilizați pentru a asigura paza secțiilor de votare. Noua Adunare ar trebui să funcționeze după 72 de ore de la proclamarea oficială a rezultatelor.

Ultima Constituție a fost scrisă în Venezuela în perioada lui Hugo Chavez. Ea întărea puterea executivă și stabilea dreptul la sănătate și educație. Dar contrar lui Nicolas Maduro, Hugo Chavez a obținut prin referendum acordul populației pentru a rescrie legea fundamentală.