Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Venezuela: Nivelul de participare la alegeri este contestat

dupa_autoritati_40_dintre_alegatori_s-au_deplasat_la_urne.jpg

Dupa autoritati, 40% dintre alegatori s-au deplasat la urne
Dupa autoritati, 40% dintre alegatori s-au deplasat la urne
Sursa imaginii: 
Reuters/Carlos Garcia Rawlins

Potrivit cifrelor oficiale, 8 milioane de alegători au participat duminică la alegerea celor 545 de membri ai noii Adunări constituante din Venezuela, un organism dorit de preşedintele Nicolas Maduro căci ar urma să îi întărească puterea. Rata de participare ar fi de 41,5%. 

Tabăra Nicolas Maduro a salutat victoria şi a ameninţat liderii opoziţiei, care au contestat scrutinul, că vor sfârşi în închisoare.

Opoziţia a denunţat fraude şi a revendicat de asemenea victoria: ea spune că 90% dintre alegători s-au abţinut şi a difuzat imagini cu secţii de vot complet goale. Jurnaliştii independenţi confirmă această versiune. Puterea a interzis accesul observatorilor.  De altfel pentru astăzi opoziţia a lansat un nou apel pentru organizarea de noi proteste prin care să fie contestate rezultatele oficiale şi pentru a aduce un omagiu victimelor înregistrate după violenţele de ieri. Cel puţin 10 persoane au fost ucise de sâmbătă seară printre care un candidat al socialiştilor şi un reprezentant al opoziţiei, doi tineri şi un poliţist. De asemenea au fost răniţi 7 poliţişti.

Toţi cei 6.100 de candidaţi înscrişi pentru a obţine unul dintre cele 545 de locuri în noua Adunare constituantă reprezentau Partidul Socialist şi aliaţii săi. Opoziţia nu a avut niciun candidat căci nu a recunoscut niciodată aceste alegeri. Cei 545 de aleşi vor începe să lucreze de miercuri. Ei ar urma să voteze dizolvarea Adunării Naționale care există în prezent - și unde opoziția este majoritară de la alegerile legislative din decembrie 2015. Totodată, se doreşte întârzierea organizării viitoarelor alegeri prezidențiale și rescrierea legii electorale pentru ca Nicolas Maduro să fie menținut la putere.

Reacţiile au venit imediat : Statele Unite denunţă acest « prim pas spre dictatură » şi avertizează că ar putea lua noi sancţiuni economice. Nicolas Maduro spunea în week-end că « împăratul Donald Trump ar fi vrut să interzică poporului să își exercite dreptul de vot » şi a continuat : « nicio putere de pe Pământ  nu poate priva cetățeanul venezuelean de dreptul său de vot ».  Nu recunosc acest nou organism ţările din regiune – Columbia, Panama, Mexic, Brazilia, Argentina. Doar Nicaragua şi Bolivia susţin Caracas. 

Luni, Spania a anunţat că este posibil să nu recunoască şi nici să acorde vreo validitate actelor juridice emise de această Adunare constituantă. Spania susţine că studiază împreună cu alte ţări din Uniunea Europeană posibilitatea prin care poate fi promovată democraţia în Venezuela adăugând că această constituantă nu reprezintă dorinţa unei majorităţi a venezuelienilor şi nici nu va soluţiona gravele probleme economice existente în ţară.