Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turcia: Începutul unui uriaş proces

in_exteriorul_inchisorii_de_inalta_securitate_unde_sunt_judecati_presupusii_pucisti_manifestanti_turci_cer_sanctionarea_acuzatilor_1_august_2017.jpg

În exteriorul închisorii de înalta securitate unde sunt judecati presupusii pucisti, manifestanti turci cer sanctionarea acuzatilor, 1 august 2017
În exteriorul închisorii de înalta securitate unde sunt judecati presupusii pucisti, manifestanti turci cer sanctionarea acuzatilor, 1 august 2017
Sursa imaginii: 
ADEM ALTAN / AFP

Cel mai mare proces legat de lovitura de stat ratată de pe 15 iulie 2016 din Turcia a început marţi la Ankara, în condiţii de securitate maximă. Aproximativ 500 de persoane au fost acuzate în cadrul acestui proces. Aproximativ 250 de oameni, majoritatea civili, au murit în seara zilei de 15 iulie 2016, la Ankara şi Istanbul când fracţiuni din armata turcă au încercat să-l înlăture de la putere pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan. 

Procesul a debutat într-o sală special amenajată într-o închisoare aflată la marginea capitalei Turciei. Acuzaţii – în total 486, sunt suspectaţi că ar fi orchestrat o lovitură de stat împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan de la o bază aeriană aflată la nord-vest de Ankara. Acest loc a fost prezentat ca fiind centrul de comandă al presupuşilor pucişti. Sala poate găzdui până la 1.500 de persoane şi a fost construită special pentru a găzdui procesele legate de puciul ratat din iulie 2016.

Zeci de manifestanţi au fost prezenţi, unii au cerut pedeapsa capitală pentru acuzaţi. Cât suspecţii erau escortaţi de la închisoare către sala de audieri, protestatarii au aruncat cu sticle goale spre ei. Manifestanţii afişau uniforme care aminteau de cele purtate de deţinuţii închisorii militare americane Guantanamo. Preşedintele Recep Tayyip Erdogan s-a pronunţat la mijlocul lui iulie în favoarea unei uniforme unice « precum la Guantanamo » pentru prezumaţii pucişti judecaţi acum, ca urmare a unei polemici iscate de un acuzat care s-a prezentat la procesul său cu un tricou pe care scria în engleză « eroi ».

De la baza aeriană din Akinci, susţin autorităţile, au fost date ordine piloţilor care au bombardat sediul Parlamentului şi palatul prezidenţial în noaptea de 15 spre 16 iulie 2016.

461 dintre acuzaţi sunt încarceraţi, 7 sunt judecaţi în lipsă iar 18 în libertate. Principalul suspect, judecat în lipsă, este predicatorul Fethullah Gülen. Ankara îl consideră creierul puciului dar acesta neagă acuzaţia. El trăieşte exilat de 18 ani în Statele Unite. O cerere de extrădare a fost formultă pe numele său. Fostul şef al Forţelor de Aviaţie, Akin Ozturk figurează şi el printre suspecţi şi este încarcerat. Împreună cu alţi acuzaţi este judecat în mai multe procese care au legătură cu această acţiune armată. Mai multe acuzaţii au fost formulate contra acestor suspecţi: tentativă de asasinat a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi violare a Constituţiei.

Un important dispozitiv de securitate a fost mobilizat pentru acest proces – peste o mie de agenţi de securitate, vehicule blindate, lunetişti  şi o dronă de supraveghere. În Turcia, în ultimele luni au început mai multe procese impotriva unor presupuşi pucisti. 

La un an de la acel puci ratat, adversarii lui Recep Tayyip Erdogan continuă să-l acuze de derivă autoritară. Epurările din armată și administrație au afectat peste 150.000 de persoane, dintre care circa 50.000 se află în arest. Oamenii sunt suspectaţi că ar avea legătură cu reţelele clericului Fethullah Gulen. De la finele lui 2016, UE a decis să nu mai deschidă noi capitole de negociere cu Ankara, atât timp cât continuă aceste epurări şi arestări catalogându-le abuzive.