Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În turneu în Europa de Est, Mike Pence denunţă presiunea rusă

preedintele_donald_trump_impreuna_cu_vice-presedintele_mike_pence_8_decembrie_2016_iowa_sua.jpg

Presedintele Donald Trump împreuna cu vice-presedintele Mike Pence, 8 decembrie 2016, Iowa, SUA
Presedintele Donald Trump împreuna cu vice-presedintele Mike Pence, 8 decembrie 2016, Iowa, SUA
Sursa imaginii: 
REUTERS/Shannon Stapleton

Vice-preşedintele american Mike Pence denunţă, din Muntenegru, presiunea pe care Rusia o exercită asupra Washington şi aliaţilor din Europa de Est. Responsabilul american a asigurat că preşedintele Donald Trump va semna « în curând » noi sanţiuni împotriva Moscovei.

Vice-preşedintele american Mike Pence se află într-un turneu în Europa de Est de câteva zile. El s-a întâlnit cu preşedinţii Georgiei, Estoniei, Letoniei şi Lituaniei, preocupaţi de tensiunile cu Rusia. Prin acest voiaj, Mike Pence a dorit să arate susţinerea americană aliaţilor în regiune, în mod particular după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 şi intervenţia rusă din Ucraina. Turneul intervine însă într-un context de tensiuni puternice între Washington şi Moscova. Aleşii americani au aprobat săptămâna trecută noi sancţiuni împotriva Rusiei, acuzată de ingerinţă în alegerile prezidenţiale americane din 2016. Ca reacţie, Moscova a ordonat reducerea personalului din misiunile diplomatice aflate pe teritoriul rusesc.

Acest turneu este dovada că Statele Unite nu au « mici aliaţi ci doar de aliaţi puternici », a declarat vice-preşedintele american Mike Pence la Muntenegru. Aderarea acestui stat balcanic la NATO, pe 5 iunie,  a provocat furia Moscovei. În Georgia, responsabilul american a subliniat faptul că este alături de acest stat ex-sovietic pe care l-a calificat « partener strategic cheie » al Statelor Unite în regiune. Un scurt război între Georgia şi Rusia, în august 2008 s-a soldat cu recunoaşterea de către Moscova a independenţei celor două republici separatiste Osetia de Sud şi Abhazia.

Vice-preşedintele Mike Pence a denunţat şi “ocupaţia” unei părţi a teritoriului georgian de către Rusia. Vizita lui Mike Pence la Tbilissi intervine într-un moment în care cei doi aliaţi au lansat cele mai mari exerciţii militare comune, pe teritoriul georgian. Responsabilul american a dat asigurări că reducerea personalului din misiunile diplomatice americane în Rusia nu va slăbi angajamentul Washington-ului în favoarea securităţii aliaţilor săi.