Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa înregistrează un boom al agriculturii bio

livada_bio_in_mesnil-sous-jumieges_in_seine_maritime_franta.jpg

Livada bio în Mesnil-sous-Jumieges, în Seine Maritime, Franta
Livada bio în Mesnil-sous-Jumieges, în Seine Maritime, Franta
Sursa imaginii: 
RFI/Sayouba Traoré

Între ţările din sud care dispun de vaste suprafeţe cu agricultură bio şi ţările din nord care sunt primele consumatoare, agricultura europeană bio caută locul său în sistemul agroaliamentar mondial care ar trebui să facă faţă provocării de a hrăni 9 miliarde de fiinţe umane care se vor afla pe planetă în 2050. 

Potrivit statisticilor cele mai recente, care datează din 2015, consumul de produse bio în Europa a 28 de state, este estimat la 28,3 miliarde de euro. 70% din acest total era consumat de patru state: Germania, Franţa, Italia şi Marea Britanie. Danezii, austriecii şi suedezii umplu însă coşurile acestor consumatori cu produse bio.

Prima piaţă bio din Europa este Germania cu o cifră de afaceri de 8,62 de miliarde de dolari în 2015. Dar în Germania, unde marea parte a produselor bio este vândută prin marile magazine, consumul bio este mai puternic decât producţia. Tara şi-a dublat în 2015 suprafeţele cultivate bio. Piaţa bio cea mai dinamică din Europa este a Suediei, care a progresat de la 38% în 2014 la 39% în 2015, la 2,3 miliarde de euro.

Pentru consumul de legume, Austria are cea mai importantă parte a pieţei – 16% contra 14% afişată de Danemarca şi aproape 7% a Germaniei. Franţa are sub 5%, potrivit calculelor făcute de Agenţia Bio franceză.  

În cinci ani, suprafaţa agricolă cultivată bio în Europa de 28 de state a crescut cu 21% - cu o suprafaţă de peste 11 milioane de hectare în 2015 comparativ cu 9 milioane de hectare în 2010, potrivit Eurostat. Fiecare din cele 28 de state a progresat, cu excepţia Marii Britanii şi a Olandei. În 2015, patru state reprezentau ele singure mai bine de jumătate din suprafaţa europeană bio din Europa, 53% : Spania – cu aproape 2 milioane de hectare, Italia – 1,5 milioane de hectare, Franţa – 1,3 milioane de hectare şi Germania cu 1 million de hectare. Polonia este a cincea dar este percepută ca o ţară cu un mare potenţial de creştere a produselor bio, potrivit unui raport din 2017 al Departamentului american al Agriculturii.

Eurostat spune că ţări precum Austria, Suedia şi Estonia sunt în mod proporţional mai verzi, cu 15% din terenuri agricole consacrate în 2015 culturilor bio. Cehia, Letonia şi Italia au 10 % din terenuri dedicate culturilor bio.    

Grecia înregistrează o scădere a suprafeţelor cultivate cu măslini bio astfel că Spania se află pe primul loc, urmată de Italia. Podgoriile bio europene sunt dominate de Spania, Italia şi Franţa care sunt totodată şi primii producători mondiali de vin. Creşterea suprafeţelor bio destinate viilor a fost importantă în cinci ani, între 2010 şi 2015: +40 % în Spania – în Castilla şi Manche, +37,5% în Italia - în special în Sicilia şi cu +28 % în Franţa – la  70.000 de hectare, în Languedoc-Roussillon.