Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sancţiuni americane: Iranul denunţă violarea acordului nuclear

presedintele_hassan_rohani_dupa_discursul_de_la_televiziunea_de_stat_teheran_20_mai_2017.jpg

Presedintele Hassan Rohani dupa discursul de la televiziunea de stat, Teheran, 20 mai 2017
Presedintele Hassan Rohani dupa discursul de la televiziunea de stat, Teheran, 20 mai 2017
Image source: 
AFP/ATTA KENARE

Iranul ameninţă Statele Unite cu represalii. Astăzi, preşedintele Hassan Rohani preia oficial un nou mandat în fruntea ţării, al doilea. În timpul unei ceremonii oficiale, ghidul suprem Ali Khamenei a « aprobat » alegerea în luna mai a Hassan Rohani, o etapă formală şi necesară pentru debutul celui de-al doilea mandat şi ultimul al preşedintelui moderat. 

În ciuda alegerii triumfale, Hassan Rohani este criticat în interiorul ţării. Conservatorii îi reproşează că ar fi făcut prea multe concesii marilor puteri şi că nu le-a ascultat rezervele cu privire la Statele Unite.

Încheiat în iulie 2015, între Teheran şi marile puteri – Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania, acordul plasează programul nuclear iranian sub un regim de inspecţii stricte, pentru a garanta că nu poate fi folosit în scopul fabricării bombei atomice ci doar în scopuri civile. Teheranul a primit la schimb ridicarea unor sancţiuni economice. Contrar precedendei administraţii americane, a lui Barack Obama, cea a lui Donald Trump a adoptat o atitudine ostilă vis-a-vis de Iran şi a criticat deseori acordul nuclear.

Miercuri, preşedintele Donald Trump a semnat noi sancţiuni împotriva Iranului  - în ceea ce priveşte Gardienii Revoluţiei – armata de alită a regimului iranian, în cazul programului balistic al Teheranului şi vis-a-vis de sprijinul pe care Iranul îl acordă grupării Hezbollah, grup militar considerat “terorist” de către Statele Unite.

« Considerăm că acordul nuclear a fost violat şi vom reacţiona în consecinţă”, a declarat Abbas Araghchi, vice-ministrul iranian de Externe. “Obiectivul principal al legii americane este să împiedice marile companii să coopereze cu Iranul dar constatăm că statele europene se opun acestei politici”, a adăugat responsabilul iranian.  Înalta Comisie pentru Supravegherea aplicării Acordului Nuclear a decis 16 măsuri, a explicat vice-ministrul, dar fără să ofere detalii. « Am intrat într-o nouă etapă iar Parlamentul va finaliza propria lege ca reacţie la cea americană », a subliniat diplomatul iranian. Parlamentul iranian examinează un proiect ce vizează o întărire a programului balistic şi a unităţilor Gardienilor Revoluţiei “pentru a lupta contra acţiunilor decise de Washington”.

« Este o coincidenţă nefericită », declară Ellie Geranmayeh, analistă la Consiliul European pentru Relaţii Externe evocând promulgarea legii şi momentul în care Hassan Rohani preia un nou mandat în fruntea ţării. Si adaugă: “va fi esenţial cum va reacţiona Europa, dacă va decide să acorde prioritate dezvoltării legăturilor comerciale între Iran şi ţările europene sau va prima acordul nuclear”,

În timpul ceremoniei de învestitură, Hassan Rohani a afirmat că ţara sa, care încearcă de ani să scape de sancţiuni,  “nu va accepta niciodată izolarea”. De partea sa, ayatollahul Ali Khamenei, i-a cerut preşedintelui reales, să se ocupe “de aceste lucruri” şi “să aprofundeze relaţiile externe”.  Totodată, “să rămână ferm pe poziţii în faţa dominatorilor, în special guvernul american care este cel mai agresiv”.  

« Astăzi, Iranul este mai puternic în ciuda tuturor sancţiunilor şi ostilităţilor », a subliniat ayatollahul. După conservatori, Hassan Rohani este criticat şi de reformatori care îi reproşează că nu le-a acordat destule locuri în noul guvern care va fi prezentat sâmbătă. Totodată, pentru că nu a numit destule femei în cabinetul guvernamental.