Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brazilia evită a doua schimbare a șefului statului în mai puțin de un an

camera_reprezentantilor_din_brazilia_a_votat_pe_2_august_2017_impotriva_deschiderii_unui_proces_de_coruptie_care_il_viza_pe_presedintele_michel_temer.jpg

Camera Reprezentantilor din Brazilia a votat pe 2 august 2017 împotriva deschiderii unui proces de coruptie care il viza pe presedintele Michel Temer
Camera Reprezentantilor din Brazilia a votat pe 2 august 2017 împotriva deschiderii unui proces de coruptie care il viza pe presedintele Michel Temer
Image source: 
EVARISTO SA / AFP

Preşedintele Michel Temer a reuşit prin votul deputaţilor să nu fie inculpat într-un dosar în care este acuzat de corupţie. El este acuzat că ar fi primit mită de la o importantă companie de procesare a cărnii. 

Este procurorul general cel care a formulat o cerere împotriva lui Michel Temer pentru corupţie, o procedură inedită pentru un preşedinte în exerciţiu. 81% dintre brazilieni doreau ca deputaţii să voteze în favoarea acestui proces.

Întreaga afacere care a acaparat Brazilia în ultimele 3 luni, este astfel oficial clasată. Cea mai mare parte a deputaţilor, care s-a aflat de partea preşedintelui, a invocat situaţia economică din ţară, nevoia unei stabilităţi politice şi susţinerea faţă de reformele angajate de guvern. 263 de deputaţi au votat împotriva deschiderii acestui proces în condiţiile în care doar 172 i-ar fi fost necesare să nu devină inculpat.

Să nu uităm că prin acest vot Brazilia evită a doua schimbare a șefului statului în mai puțin de un an. Fosta președintă Dilma Rousseff a fost suspendată, apoi condamnată de Senat pentru infracțiuni financiare și destituită în august 2016. Predecesorul ei, Luiz Inacio Lula da Silva, a fost și el condamnat penal, dar după ce îşi încheiase al doilea mandat.

Michel Temer a vorbit la televiziunea publică despre « o victorie clară, indiscutabilă » şi a promis că va scoate ţara din cea mai gravă criză economică. Populaţia are rezerve faţă de viitoarele reforme.  Ultimii indici asupra şomajului, creşterii economice şi inflaţiei sunt încurajatori însă tendinţa ar trebui să continue în lunile următoare în această ţară cu 13,5 milioane de şomeri.

Michel Temer a fost învestit în august 2016. El a lansat atunci un plan de austeritate şi a îngheţat cheltuielile publice pentru a redresa economia. Dar, de la alegerea sa scandalurile s-au multiplicat la adresa administraţiei sale - cu anchete de corupţie care l-au scos din joc pe Eduardo Cunha, preşedintele Camerei Deputaţilor. 

Michel Temer a fost învestit în august 2016. El a lansat atunci un plan de austeritate şi a îngheţat cheltuielile publice pentru a redresa economia.

Dar de la alegerea sa, scandalurile s-au multiplicat la adresa administraţiei sale - cu anchete de corupţie care l-au scos din joc pe Eduardo Cunha, preşedintele Camerei Deputaţilor. Cel care a concertat destituirea fostei preşedinte Dilma Rousseff în 2016, Eduardo Cunha a fost condamnat în martie 2017  la 15 ani de închisoare pentru corupţie, spălare de bani şi evaziune fiscală.

În aprilie, Curtea Supremă a autorizat deschiderea unor anchete de corupţie împotriva a opt miniştri şi parlamentari.